fredag 1 januari 2021

Engelsk fruktkaka

Ingredienser (20 skivor)
150 g torkade fikon
3 msk konjak
200 g smör
3 dl brun farin
4 ägg
1 dl russin
15 röda cocktailbär, halverade
0,5 tsk malda nejlikor
1 krm malen muskotnöt
1 msk kanel
1 tsk mald ingefära
1 citron, rivet skal
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.
Smörj och bröa en brödform, ca 1,5 liter.
Skär fikonen i grova strimlor eller tärningar. Lägg dem i en liten skål och häll över konjaken. Låt dem stå och dra ett par timmar.
Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.
Blanda i russin, cocktailbär, fikonen med sin konjak, kryddorna och citronskalet. 
Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret. 
Häll smeten i formen.
Grädda på galler i botten av ugnen 1 1/4-1 1/2 timme.
Skär till ett täcke av vit  marsipan. Se till att det är bredare än kakan så att det hänger ned lite på långsidorna. Färga två bitar marsipan i rött och grönt, forma sedan till järneksblad och -bär och placera ovanpå det vita täcket.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar