torsdag 3 december 2020
Saffransbullar med pepparkaksfyllning
söndag 9 augusti 2020
Nötig grönskålssallad
20 g skalfria hasselnötter
200 g grönkål i blandade färger
4 msk naturell youghurt
30 g parmesan
1 citron
Gör så här
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna med nonstickbeläggning på medelvarm till hög värme tills nötterna börjar få färg, rör om ofta, ta upp dem ur pannan och krossa eller finhacka dem lite på måfå.
Skär bort och släng de grova grönkålsstjälkarna, rulla ihop grönkålsbladen och skär dem supertunt, lägg dem i en stor skål efterhand. Ringla över 2 msk extra virgin olivolja, tillsätt yoghurten och hälften av nötkrosset. Finriv och lägg i hälften av parmesanosten och citronskalet. Pressa sedan i saften från en citronhalva. Krama och rör om ordentligt så att grönkålen mjukas upp. Smaka av med havssalt och svartpeppar. Tillsätt extra citronsaft om så önskas.
Fördela salladen på tallrikar och riv över resten av parmesanosten och strö på det som är kvar av hasselnötsmixen, ringla sedan över 1 tsk extra virgin olivolja.
Krispig jordnötskyckling
Ingredienser (2 portioner)
Gör så här
Vänd kycklingen och skeda över såsen, flytta pannan till ugnen, ställ den ungefär 10 cm från grillvärmen och låt stå i 5 minuter eller tills kycklingen börjar bli krispig och är genomstekt. Riv sedan resten av limeskalen över kycklingen och ringla på 1 tsk extra virgin olivolja. Servera med limeklyftor att pressa över.
tisdag 21 juli 2020
Kryddblandning
Lika delar Svartpeppar, Vitpeppar, Rosépeppar och ev Chiliflakes
Fänkålsfrön efter smak
Gör så här
Grillad flankstek
800 g flankstek
BBQ-glaze
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk salt
1 tsk socker
1 krm svartpeppar
3 msk rödvinsvinäger
1 dl rapsolja
Pepparblandning:
se recept !
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader
Gnid in köttet med lite glaze och rejält med pepparblandningen. Låt stå 1 timme.
Grilla köttet 2 minuter på varje sida så att det får en knaprig yta. Pensla med glazen. Kör kötteti ugnen till 58 grader innertemperatur. Ta ut pensla med glazen och låt vila. Skär tvärs över fibrerna i centimetertjocka skivor. Servera.
Kladdiga Mangoräkor
300-400 g råa jätteräkor med skal
6 vitlöksklyftor
1 tsk curry
1 rågad msk Mango Chutney
1 lime
olivolja
havssalt
svartpeppar
Gör så här
Sätt en stor stekpanna på medelvärme. Skala och skiva vitlöken tunt. Stek (typ fritera) vitlöken i olivolja genom att vicka på pannan tills de börjar bli krispiga. Skeda upp vitlöken och ställ åt sidan men behåll vitlöksoljan i stekpannan.
Rör ner curryn i oljan och lägg sedan i räkorna. Stek i 4 min eller tills räkorna är genomstekta. Rör i chutneyn och fräs i 30 sek, smaka av med havssalt och svartpeppar.
Lägg upp på tallrikar. Toppa med den knapriga vitlöken, riv över skalet från 1/2 lime och servera med limeklyftor.
Silltårta
6 st halvmånformad Hönökaka eller liknande
5 dl lagrad västerbottenost
1 dl finhackad gul lök
3 dl gräddfil
6 st hårdkokta skivade ägg
2 dl majonnäs
2-3 dl finstrimlad grönsallad
3 olika sorters sill efter tycke och smak
1 st rödlök
1 knippe gräslök
1/2 knippe dill
ev färgrik paprika
smör
svartpeppar
Gör så här
tisdag 30 juni 2020
Entrecôte med kaffe-rub
680 g entrecôte
2 msk olivolja
1 msk salt (plus mer till kryddning)
1 msk grovmalen svartpeppar (plus mer till kryddning)
1/2 dl grovmalda kaffebönor
1 msk malen kardemumma
1/2 tsk cayennepeppar
Gör så här
Låt köttet bli rumstempererat.
Blanda de malda kaffebönorna, salt, peppar, kardemumma och cayennepeppar i en skål.
Häll kryddblandningen på en stor tallrik eller fat och skaka försiktigt för att sprida ut kryddorna.
Pressa ner köttet så att kryddorna fastnar. Lyft köttet och skaka för att sprida ut blandningen jämnt och tryck ner den andra sidan i kryddblandningen.
Förvärm grill, grill- eller gjutjärnspanna över medelhög värme.
För att få köttet medium-rare, stek köttet i ca 5-6 minuter per sida, utan att röra för mycket, tills det fått stekyta och djup färg och fettet fräser.
Lyft bort köttet från pannan och täck med folie.
Låt vila 5 minuter innan det skärs upp.
Skär köttet mot fibrerna.
Korv med strimlad savoykål
4 st tjocka korvar
4 st korvbröd
4 msk dijonsenap
0,5 dl majonnäs
100 g savoykål, strimlad
1 st rödlök
salt och peppar
Gör så här
Hetta upp smör i en stekpanna och stek savoykål och rödlök så de mjuknar.
Låt svalna lite och blanda med majonnäs.
Smaka av med salt och peppar.
Grilla eller stek korven.
Rosta bröden och bred ett lager dijonsenap på insidan.
Lägg i korven och toppa med kålblandningen.
Avsluta med att ringla över lite extra majonnäs och senap.
Köttbullar
1 1/2 dl mjölk
5 msk ströbröd
500 g nöt- eller blandfärs
1/2 gul lök (skalad och riven)
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
1/2 tsk socker
smör eller margarin
Gör så här
Blanda mjölk och ströbröd. Låt svälla i 10 minuter.
Tillsätt färs, lök, ägg, salt, peppar och socker i ströbrödsblandningen.
Arbeta färsen smidig.
Fukta händerna med kallt vatten och forma köttbullar.
Stek några i taget i matfett, skaka pannan då och då så att köttbullarna rullar runt och håller sig runda.
lördag 9 maj 2020
Köttbullar med russin och pinjenötter
250 g fläskfärs
50 g ströbröd
1 rödlök
15 g russin
15 g pinjenötter
2 stjälkar färsk mynta
olivolja
Gör så här
Skala och skiva rödlöken väldigt tunt och lägg den i en stor stekpanna på medelvärme tillsammans med 1 matsked olivolja. Grovhacka russinen och lägg i dem. Salta och peppra. Fräs försiktigt i 15 minuter eller tills löken mjuknat. Rör om regelbundet. Smula i pinjenätterna och låt dem steka med de sista minuterna. Tag av från värmen och låt svalna.
Lägg fläskfärs, ströbröd och den svala lökblandningen i en skål. Finhacka myntablad och lägg i skålen. Salta och peppra. Blanda ordentligt och forma sedan med våta händer 16 bollar. Stek köttbullarna i 1 matsked olivolja i stekpanna på medelhög värme i 5 minuter eller tills gyllenbruna, skaka stekpannan regelbundet.
Kycklingköttbullar med vitlök
måndag 13 april 2020
Morotscaponata
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
2 färska röda chilifrukter
olivolja
1 kg späda morötter
50 g pinjenötter
50 g russin
2 msk flytande honung
4 msk rödvinsvinäger
salt, peppar
Gör så här
Skala och skiva rödlök och vitlöksklyftor. Dela chilifrukterna på längden och kärna ur dem. Stek allt i en stor stekpanna på medelvärme tillsammans med 6 msk olivolja. Rör med jämna mellanrum. Skölj och ansa morötterna och lägg i dem tillsammans med pinjenötter, russin och en nypa havssalt. Låt puttra i ungefär en timme eller tills morötterna är mjälla och börjar karamelliseras (tiden varierar beroende på hur stora de är). Rör om ofta och tillsätt lite vatten vid behov så att morötterna inte fastnar.
Ringla över honung och vinäger och rör om ordentligt. Låt puttra i ytterligare 5 minuter eller tills såsen är blank och lite kladdig. Smaka av med lite salt och peppar.
Ägghalvor med ost och kapris
4 ägg
1 dl finriven Västerbottensost
4 msk grädde
3 msk grovhackad kapris
1/2 finahckad saltgurka
1 liten rödlök
2 msk olivolja
Gör så här
Koka äggen 10-12 minuter och spola kallt. Skala och halvera äggen.
Gröp ur äggulorna med en tesked och smula i en skål. Blanda med kapris, saltgurka och grädde. Smaka av med salt.
Stek finskurna rödlöksskivor försiktigt tills de blir mjuka.
Ställ ägghalvorna på ett fat, fördela fyllningen på och toppa med rödlök.
Melanzane alla Parmigiana
1 kg aubergine
2 burkar tomater
3 mozzarella (ca 300 g)
2 vitlöksklyftor
1 kruka färsk basilika
2 hårdkokta ägg
drygt 100 g färskriven parmesanost
salt, peppar, olivolja
Så här gör du
Börja med att skiva upp auberginerna längs sidan i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut plant, salta och låt det beska dra ut ca 30 minuter. Lägg något ovanpå auberginerna och ställ ett tyngre föremål ovanpå så att de pressas.
Koka äggen i 8 minuter. Låt svalna och skala dem sedan. Skiva slantar av mozzarellan. Sätt på ugnen 175 grader.
Börja med tomatsåsen genom att koka upp tomaterna med vitlöken som du river ner. Komplettera med en näve hackad basilika och låt gå tills du fått såsen krämig och inte vattnig. Avsluta med att salta och peppra efter behag.
Pressa ur vätskan ur auberginskivorna. Skölj eventuellt av hastigt och torka om du saltat rikligt. Stek upp dem i generösa mängder olivolja - du vill att de suger åt sig av smakerna. När de är gyllene, ta bort och låt dem rinna av på hushållspapper. Stek i omgångar.
Smörj en ugnsfast form med lite olivolja. Täck botten med aubergine, riv över lite parmesanost, sedan på med några mozzarellaslantar och äggskivor. Toppa med tomatsåsen som du brer ut och hacka sedan basilika över. Repetera proceduren så att du har tre lager där det sista avslutas med tomatsås och riven parmesan.
Ställ in i mitten av ugnen i 45 minuter och när den är gyllene, ta ut och låt svalna något (gratängen blir fastar och godare då). Servera med en bit bröd och en grönsallad.
fredag 10 april 2020
Spagetti alla puttanesca
400 g spagetti
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 burk urkärnade kalamataoliver
1 burk körsbärstomater
6 sardellfiléer i olja
2 msk kapris
2 msk hackad persilja
2 msk olivolja
Gör så här
Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Grovhacka oliverna.
Fräs vitlök och chili i olja i en kastrull ca 2 minuter. Tillsätt tomater, sardeller, oliver och kapris. Låt sjuda under lock 30 minuter.
Koka spagettin enligt anvisning på förpackningen.
Häll av spagettin och vänd såsen i spagettin. Strö över hackad persilja och servera genast.
söndag 22 mars 2020
Wallenbergare med potatispuré
Wallenbergare
400 g kalvfärs eller viltfärs
1 tsk salt
3 äggulor
2 dl vispgrädde
1 krm Pappas peppar blandning
2 msk smör
Puré
800 g mandelpotatis
1,5 dl grädde
2 msk smör
salt
vitpeppar
Serveras med
4 dl gröna ärtor, kokta
lingon, rårörda
Gör så här
1. Se till att färs, äggulor och vispgrädde är kylskåpskalla. Blanda färsen med saltet och peppar blandningen.
2. Tillsätt äggulor, grädde. Arbeta kraftigt till en smidig färs som håller samman.
3. Forma färsen till 8 biffar med vattensköljda händer. Vänd biffarna direkt i ströbröd. Lägg dem på ett fat och ställ in i kylen under tiden du gör purén.
5. Värm grädde, mjölk och smör i en kastrull. Rör ihop mjölkblandningen med potatisen till en luftig puré med ballongvisp. Smaka av med salt, vitpeppar och ev. riven muskot.
Bearnaisesås
6 äggulor
500 g smör
1 kvist dragon eller dragon i vinäger
8 vitpepparkorn
4 schalottenlökar
1 msk hackad persilja
0,5 dl vinäger
1 dl vatten
Tillagning
Smält smöret på svag värme i en kastrull. När smöret smält, ta bort kastrullen från plattan och låt smöret svalna lite.
Finhacka schalottenlöken och lägg i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Låt blandningen koka tills hälften av vätskan kokat bort.
När blandningen kokat färdigt, sila ned vätskan i en ny kastrull. Ställ kastrullen i en större kastrull med varmt vatten.
Lägg i äggulorna en i taget och vispa samtidigt såsen så att den tjocknar. När alla äggulor är i kastrullen och såsen fått en bra konsistens, ta bort kastrullen från vattenbadet.
Häll ned det smälta smöret i en fin stråle och vispa samtidigt såsen kraftfullt. Börja med att droppa i smör under omrörning och öka sedan till en fin stråle. När allt smör är i kastrullen, fortsätt vispa en stund tills såsen blivit tjock och krämig.
Tillsätt därefter persilja och dragon, avsluta med att krydda såsen med salt och vitpeppar.
Oxfilé med pepparsås
måndag 10 februari 2020
Italiensk Kycklinggryta med Aubergine
Ingredienser
1 kg Kycklingbröstfileér
2 st Auberginer
1 st Silverlök
3 msk Kapris
3 msk Pinjenötter
1 ask Körsbärstomater
3 st vitlöksklyftor
2 st röda chilifrukter
Japans Soya
Salt
svartrpeppar
Balsamvinäger
-Sätt ugnen på 225 grader.
-Skär kycklingen i rätt stora kuber, krydda med salt och peppar, stek dem i stekpanna på hög värme till fin yta, tillsätt lite soya och balsamvinäger, ställ åt sidan.
-Hetta upp en stekgryta. Fräs skivad lök tillsammans med hackad vitlök, hela chilin och kapris tills löken bara svettas lite.
-Tryck ut kärnorna med tummen och pekfingret under vatten. Lägg i tomaterna i grytan med lök.
-Skär auberginen i lika stora kuber som kycklingen. Lägg dem i grytan med löken och tomaterna. Låt steka tills auberginen får lite färg. Häll i kycklingen med soyaspad i grytan. Rör om försiktigt. Lite mer soya och vinäger om det behövs
-Häll över grytan till ett större fat. Strö över pinjenötterna
-Sätt in fatet i ugnen i 40-60 min
fredag 24 januari 2020
Hallonsås
100 g hallon
1 msk socker
1 msk vatten
Gör så här
Koka upp hallon, socker och vatten i en kastrull.
Mosa hallonen med en visp.
Låt hallonsåsen koka några minuter så att den blir lite simmig.
Sila bort kärnorna.
Låt svalna och ställ i kylen tills det är dags för servering.
Bechamelsås
3 dl mjölk (3%)
25 g smör
1/2 dl vetemjöl
1 dl grovriven grevéost
2 krm salt
1 krm riven muskotnöt
1 krm malen kummin
1 krm malen svartpeppar 1 krm cayennepeppar
Tillagning
Ankbröst
Stektemperaturer för ankbröst: Rosastekt 62 grader, medium 65 grader, välstekt 70 grader.
Förberedelse: 30 min. Tillagning: 40 min. Klart på: 1 tim 10 min
Ingredienser
700 gram ankbröst
3 krm salt
2 krm vitpeppar
Tillbehör apelsinsås
Potatistillbehör, som exempelvis potatistorn, smörkokt rödkål och rostad spetsaprika. Eller varför inte klyftpotatis, hasselbackspotatis, ugnsstekt potatis (skivad och stekt i olivolja), rostad potatis med rotfrukter med mera. Kokt blomkål, broccoli och andra grönsaker passar också till. Här tar vi:
2 röda spetspaprikor
400 gram rödkål
40 gram smör
Apelsinsås se recept här👆
Cognacsås se recept här 👆
Den här såsen är magisk. Givetvis gör ankan och potatisen sitt men efter att du gjort den här såsen för första gången så kommer du att förstå.
Ankbröst
Sätt ugnen på 175 grader. Krydda ankbrösten med salt och peppar. Skär 1x1 cm rutmönster i fettlagret. Sätt på en stekpanna och stek dem utan smör med fettsidan nedåt i 4 minuter och vänd och stek 2 minuter till. Lägg över ankbrösten i en ugnssäker form och täck med folie. Ställ in i ugnen på 125 grader i ugnen i 10-20 minuter. Har du en stektermometer så ska innertemperaturen vara ca 60 grader. Låt ankbrösten vila i folien i 10-15 minuter när du tagit ut dem. Knaprigt ankskinn får du om du bryner skinnsidan hastigt precis innan servering. Akta så du inte översteker ankbrösten bara.
Lägg ankbrösten på en tallrik och täck över med lite folie samt låt vila några minuter.
Apelsinsås:
Vispa ur stekpannan med apelsinsåsen. Tillsätt och vispa ner en klick smör. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
Skär upp ankbrösten i tunna skivor mot köttfibrerna och lägg på fat och skeda över lite sås. Kan också läggas direkt i pannan med såsen. Garnera med apelsinfiléerna och hackad persilja. Servera med tillbehör enligt tycke.
Cognacsås:
Skär upp ankbrösten i 0,5 cm tjocka skivor och ringla över den magiska såsen.
torsdag 23 januari 2020
Gräddsås
Sila av skrovet och grönsakerna.
Späd med vatten enl beskrivning
Apelsinsås
Tillagning