fredag 30 december 2016

Boeuf Bourguignon

Bœuf Bourguignon (Burgundisk köttgryta) är ett franskt recept på en mustig, vinkokt köttgryta. Maträtten är fransk husmanskost och kommer ursprungligen från regionen Bourgogne, rätten heter egentligen Bœuf à la bourguignonne, men även i Frankrike kallas den oftast Bœuf Bourguignon. Huvudingrediensen är nötkött som skärs i tärningar och bryns. Köttet sjuds därefter en dryg timme på svag värme i rött vin, vanligen tillsammans med vitlök, timjan, lagerblad, tomatpuré, hackad morot och eventuellt kalvfond. Mot slutet lägger man i brynta champinjoner och sidfläsk, samt smålökar eller schalottenlök.

Du behöver


  • 150 g sidfläsk
  • 200 g fina smålökar
  • 400 g champinjoner, i stora tärningar
  • 4 msk olja
  • 2 kg högrev
  • 5 klyftor vitlök
  • 80 g mjöl
  • 1,5 l fruktigt rödvin, helst Bourgogne
  • salt och nymalen peppar
  • 50 g fläsksvål
  • sockerbit
  • 1 bukett persilja
  • lagerblad
  • 1 kvist timjan
Gör så här

  1. Låt fläsket smälta i en emaljerad gjutjärnsgryta. När det blivit ljusgult ska smålökarna i. Låt dem steka i ungefär 15 minuter utan lock. Rör om då och då.
  2. Tillsätt champinjonerna och blanda väl. Låt koka under lock ungefär 10 minuter på medelstark värme.
  3. Ta upp alla bitar med hålslev och lägg dem åt sidan. Lämna kvar stekfettet i grytan.
  4. Värm oljan i en stekpanna och stek oxköttet tills det fått färg.
  5. Lyft upp köttbitarna ur stekpannan och låt dem rinna av lite. Lägg dem i gjutjärnsgrytan.
  6. Mosa vitlöken, blanda den med köttet och värm upp grytan långsamt på spisen. Strö över mjölet och tillsätt rödvinet och låt koka upp.
  7. Salta lätt och tillsätt hel biten fläskskvål, mald peppar, sockerbiten, lagerblad och kryddbuketten. Rör om. Låt grytan sjuda långsamt på spisen i cirka 1 timme tills köttet är mört.
  8. Garnera med nyfrästa champinjoner, rökt sidfläsk och smålök samt nyhackad persilja.

söndag 4 december 2016

Parmesankakor



Ingredienser

 30 st
  • 80 g nyriven parmesanost (80 g motsvarar 3 1/2 dl)
  • 2 1/2 dl vetemjöl (2 1/2 dl motsvarar 150 g)
  • 100 g smör
  • 1 1/2 msk strösocker
  • 2 krm salt
  • 1 äggula

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Riv osten fint på rivjärn. Blanda alla ingredienser i en matberedare. Dela degen i 2 delar (för 30 st). Rulla ut varje del till en rulle, ca 3 cm i diameter. Linda in dem i plastfolie och lägg i kylskåp ca 30 minuter.
  3. Skär rullarna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kakorna kallna på galler.

För alla

Kakorna innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: byt mjölet till ett glutenfritt mjölalternativ.
Gör laktosfri: byt smöret till ett laktosfritt smör.
Gör äggfri: uteslut äggulan och kontrollera att inte osten innehåller lyzosym E 1105.
Byt ut vetemjöl mot mandelmjöl (LCHF)

lördag 3 december 2016

Hemgjord senap

En god, stark, ljus, slät och snabb senap med senapspulver som passar till julskinkan, skinkmackor och till grillkorv mm. Senapspulver som ex. Colmans är gjort på gula senapsfrön. Du kan också göra hemlagad senap med mörkare pulver med både bruna och gula senapsfrön som ger en mörkare hemgjord senap. Senapen är stark i början och tappar sedan i styrka. Håller sig i kylen flera månader.

Ingredienser

  • 1 dl vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk socker, florsocker, honung, råsocker eller farinsocker
  • 1,5 dl senapspulver
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk matolja som solrosolja

Tillagning

  1. Koka upp vattnet med vinäger, salt och socker. Rör så att sockret löst sig.
  2. Blanda senapspulver och mjöl i en skål och rör ner det varma vattnet till en jämn och fin senap.
  3. Låt stå minst 10 minuter att svälla till sig.
  4. Rör ner olja droppvis.
  5. Förvara i burk med lock i kylen.

Hemlagad majonnäs

Hemlagad majonnäs
2 äggulor
4 dl matolja1 msk fransk senapsalt och peppar

Alla ingredienser skall ha samma temperatur för att undvika att det skär sig.

1. Blanda äggulor, salt, peppar och senap i en skål. Tillsätt oljan försiktigt, i början bara droppvis, under flitig vispning.
2. Smaka av med salt och peppar. Om den blir för tjock kan man späda med några droppar vatten
3. Det går även bra att köra alltsammans i en mixer

Apelsinparfait

Apelsinparfait
INGREDIENSER 4 PORTIONER
2 st äggulor
1,5 dl florsocker
4 msk pressad apelsinsaft
rivet skal av en halv apelsin
½ st vaniljstång
2 dl vispgrädde

SÅ LAGAR DU
Vispa ihop äggulor, florsocker och apelsinsaft och skal i en skål. Skåra en halv vaniljstång och skrapa ur fröna. Blanda ned fröna i grädden. Vispa grädden hårt. Rör ner den i äggsmeten. Frys i minst ca 4-6 timmar.

lördag 29 oktober 2016

Rödvinsinkokt risotto

Ingredienser för 4 portioner

3 schalottenlökar

9 dl kalvbuljong
2 msk olivolja
3 dl arboriris
2 dl rött vin
3 msk smör
2 dl parmesanost
salt å peppar

Gör så här
  • Skala och finhacka löken. Koka upp buljongen som ska hållas varm.
  • Fräs löken i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att den får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
  • Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger ett visst tuggmotstånd.
  • Tillsätt den rivna parmesanosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd eventuellt med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
Om man vill smaksätta risotton med svamp, gör man det efter att man har fräst löken. Välj i så fall också gärna ett vitt vin.

måndag 26 september 2016

Honungsslungat sidfläsk med rosmarin och chili

Ingredienser

En bit rimmat sidfläsk
Färsk rosmarin
Flytande honung, ta bort om du kör LCHF
En snutt chili
Flingsalt
Smör till stekning

Gör så här:

Skär fläsket i halvcentimeter tjocka skivor och dela sedan i lagom bitar. Fräs fläsket i het panna hårt, men inte helt knaperstekt. Häll av överblivet fett, släng i en klick smör och stek fläsket på medelvärme samtidigt som du tillsätter honung (1-2 msk), grovhackad rosmarin och finhackad chili, så du får en lätt karamelliserad yta. Lägg upp på ett fat och dekorera med några kvistar rosmarin och strö över lite flingsalt. Servera gärna med ett rött, kraftigt, fruktigt, örtigt vin, typ modern Rioja (en San Vicente, El Puntido eller kanske La Cueva Contador) eller ett Syrah-vin från norra Rhône (Domaine du Colombier Hermitage eller varför inte Guigals Côte Rôtie Brune et Blonde?) .


Första gången vi åt detta var på torget i den lilla byn San Vicente i Alavesa, Rioja. En liten oansenlig by med en av norra Spaniens bästa vinbarer, som drivs av Benjamin Romeo. Vi har "förfinat" det lite hemma...

onsdag 21 september 2016

Crépe Suzette

En klassisk fransk dessert med apelsin. Passar bra om du vill ha en lite fylligare dessert. Och barnen älskar den, garantarat.

Portioner: 4
Du behöver
3 dl grädde
1 dl mellanmjölk
1,5 dl vetemjöl
1 nypa salt
0,25 dl florsocker
2 st ägg
1 st apelsin, skalen
1 msk clubsoda
Sås:
5 st apelsiner
100 g råsocker
100 g osaltat smör
5 msk grand marnier
Gör så här
1. Blanda alla ingredienser utom äggen till en slät smet. Knäck sedan ner ett ägg i taget och blanda runt. Låt smeten ”dra till sig” i minst en timme. Precis innan gräddning, häll i clubsodan. Grädda alla crêpes och lägg åt sidan.
2. Filéa ur klyftorna från 3 apelsiner och spar till såsen.
3. Låt sockret smälta och karamelliseras lite. Häll i smöret och pressa i saften från 2 apelsiner, riv även ner lite skal. Låt koka ner något i pannan.
4. Vik crêpen till trekanter och doppa ner ordentligt i såsen. Koka upp och häll i spriten.
5. Tänd på och låt brinna ut. Servera med vaniljglass.

Fransk maräng

7 st ekologiska äggvitor
5,25 dl strösocker
100 g mörk
kvalitetschoklad 70%
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 130 grader, varmluft.
2. Blanda äggvita och strösocker i en rostfri bunke.
Sänk ned bunken i vattenbad och värm marängen till 60-65 grader under konstant vispning, kontrollera temperaturen med hjälp av en stektermometer.
3. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat, enklast i en bakmaskin. Stanna inte vispen förrän det är färdigt, då finns risk att marängen sjunker ihop!
4. Smält chokladen och blanda den, endast lite, med marängen.
5. Klicka ut marängen med hjälp av två skedar på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda dem i ugnen i 45-55 minuter, marängerna ska vara sega lite i mitten.

Asiatisk räksallad med mango och koriander

Ingredienser


4 portioner
300 gram räkor, skalade
1.5 st mango, byt mot ? om LCHF
2 st avokado
0.5 st röd lök(ar)
1 st lime
1 st röd chilifrukt, finhackad
0.5 kruka(or) koriander, hackad
1 msk rapsolja, kallpressad
salt

Tillagning
1. Skär mango och avokado i bitar. Finhacka rödlöken. Blanda mango, avokado, lök och räkor i en skål.
2. Pressa i lime, tillsätt chili, koriander och rapsolja. Rör runt och smaka av med salt

tisdag 20 september 2016

Confiterad fläsksida med friterad svål, vitkål och ölkokt lök

Att confitera innebär att koka eller ugnsbaka i fett under lång tid. Här har rimmat fläsk ugnsbakats i ankfett på låg värme i 12 timmar, köttet blir då saftigt och gott. Om LCHF uteslut potatispuré och bondbönor. 
Ingredienser
1 tsk salt
2 msk smör
2 krm vitpeppar, nymald
2 msk kalvfond, koncentrerad
2 kg fläsksida, rimmad, med
svål
1 l fett, ankfett*
Tillbehör
Potatispuré
Kål
0,75 tsk salt
2 msk bladpersilja, hackad
400 g vitkål
1 msk champagnevinäger
Lök
1 tsk salt
50 g smör
2 tsk strösocker
400 g schalottenlök
2 krm vitpeppar, nymald
2 dl öl, ljust
Bondbönor
0,75 tsk salt
2 msk smör
1 dl vatten
0,5 msk sherryvinäger
1 msk kalvfond, koncentrerad
800 g bondbönskidor

1. Sätt ugnen på 90°. Lägg fläsksidan i en ugnssäker form och häll över ankfettet. Täck formen med aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen 12 timmar. Ta upp det ur fettet.
2. Lägg köttet i press i kylskåpet ca 12 timmar.
3. Skär bort svålen och skär den i strimlor. Stek strimlorna riktigt knapriga och låt rinna av på hushållspapper.
4. Kål: Finstrimla kålen. Blanda med persilja, vinäger och salt.
5. Skala och finhacka schalottenlöken. Bryn den i smör tillsammans med sockret ca 5 min under omrörning. Häll över ölet och låt det koka in. Smaka av med salt och peppar.
6. Sätt ugnen på 125°. Skär köttet i stora bitar och lägg det i en ugnssäker form. Smält smöret och blanda med kalvfond, salt och peppar. Pensla köttet med blandningen och värm det mitt i ugnen ca 1 timme.
7. Bönor: Repa bönorna ur skidorna och skala dem. Koka upp fond, vatten, smör och vinäger. Värm bönorna i blandningen ca 3 min. Krydda med salt.
8. Servera köttet med lök, kål, bondbönor, svål och potatispuré.