måndag 22 april 2019

Köttbullar

Ingredienser  (4 portioner)
1 1/2 dl mjölk eller grädde
5 msk ströbröd
500 g nötfärs
1/2 gul lök (riven)
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
1/2 tsk socker
färska örter (t.ex. timjan, rosmarin)
smör

Gör så här
Blanda mjölk och ströbröd. Låt svälla 10 minuter. Tillsätt färs, lök, ägg, salt, peppar, socker och örter i ströbrödsblandningen. Arbeta färsen smidig. Fukta händerna med kallt vatten och forma köttbullar. Stek några i taget i matfett, skaka pannan då och då så att köttbullarna rullar runt och håller sig runda.

lördag 20 april 2019

Gräddstuvad grönkål

Ingredienser
500 gram grönkål
1 st schalottenlök
1 dl grönsaksbuljong
5 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse
1,5 msk Colmans senapspulver
smör, till stekning
salt, Efter smak
peppar, efter smak

Tillagning
1. Riv bort den grova stammen ifrån kålen och strimla.
2. Skala och hacka löken.
3. Värm smör i en kastrull och fräs kål och lök mjuk.
4. Tillsätt buljong och koka i någon minut.
5. Blanda ihop vispgrädde, majsstärkelse och senapspulver.
6. Häll över kålen och sjud ca 5 minuter.
7. Smaka av med salt och peppar.

fredag 19 april 2019

Långbakad fläsksida

Ingredienser 4 pers
ca 700 g Sidfläsk
1 msk flytande honung
1 tsk torkad rosmarin
½ färsk timjan
½ dl äppelmust (kan uteslutas)
salt och peppar


Så här gör du
1. Starta ugnen på 125 grader
2. Lägg köttet med köttsidan uppåt
3. Salta och peppra ordentligt och massera gärna in kryddorna i köttet
4. Vänd köttet
5. Skär rutmönster i svålen med en vass kniv
6. Lägg köttet i en ugnsfast form
7. Gnid i svålsidan med timjan och rosmarin
8. Ringla över honung
9. Tillsätt äppelmusten i botten på formen (kan uteslutas om man vill)
10. Tillaga köttet i mitten av ugnen minst 4 timmar