söndag 17 januari 2021

Pizza med topping av vindruvor m.m.

Ingredienser
Pizzabotten, gärna av surdeg
Vindruvor, röda och blå
Färsk rosmarin
Bakad rödlök
Pinjenötter
Olivolja
Riven pecorino
Mozzarella
Flytande honung
Gör så här
Vänd runt vindruvor, färska rosmarinblad och skivor av den bakade rödlöken (alternativt mycket tunna skivor av färsk rödlök) i olivolja och fördela på pizzabottnen. Strö över pinjenötter, finriven pecorino, några bitar mozzarella samt ringla över lite flytande honung. Ringla slutligen över lite olivolja och grädda i ugnen.

fredag 1 januari 2021

Tranbärschutney

Ingredienser (1 liter)
675 g tranbär
3 gula lökar
1 msk rapsolja
2 msk finhackad ingefära
1 apelsin, rivet skal
1 kanelstång
2 stjärnanis
2,5 dl rödvinsvinäger
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
Gör så här
Skala och strimla löken.
Fräs löken i olja i en stor kastrull eller gryta.
Tillsätt tranbär, ingefära, apelsinskal, kanelstång, stjärnanis, vinäger och socker.
Låt koka ihop utan lock i ca 20 minuter.
Salta.
Häll chutneyn i rena glasburkar, gärna varma, och sätt på locket.
Låt kallna och förvara kallt.

Portvinsglögg

Ingredienser
75 cl rött vin
37 cl portvin (ruby)
1 msk kardemummakärnor
1 kanelstång
8 hela kryddnejlikor
1,5 dl farinsocker
russin
sötmandel
Gör så här
Blanda allt utom russin och mandel i en rostfri kastrull.
Låt stå i minst 3-4 timmar eller över natten så glöggen hinner dra åt sig av kryddorna ordentligt.
Hetta upp glöggen till kokpunkten, men låt den inte koka.
Sila glöggen och servera den varm med russin och skållad mandel.

Mannerströms sillsallad

Ingredienser (8 pers)
4 urvattnade sillfiléer (ca 200 g)
200 g rödbetor, kokta, inlagda
1 rödlök
1 äpple
1 saltgurka
2 medelstora, kalla, kokta potatisar
1 krm malen nejlika
salt (efter smak)
peppar (efter smak)
Till garnering
grädde, vispad
rldbestsjitt
grönkål
Gör så här
Häll av spadet från sillen och skär den i strimlor.
Skiva rödbetorna och skär dem i strimlor.
Skala och strimla rödlöken.
Kärna ur och skiva äpplet, skär det i strimlor.
Skär saltgurka och potatisar i små tärningar.
Blanda ihop alla ingredienser till salladen.
Krydda med kryddnejlika och smaka av med salt och peppar.

Fänkålssill med ingefära

Ingredienser
1 pkt sill, Abbas sill på 5 minuter
1 liten fänkål
1 cm ingefära, färsk, riven
1 lime, saft och skal
2-3 kvistar dill
2 krm sichuanpeppar
Gör så här
Skär sillen i bitar
Ta av de yttersta grova bladen på fänkålen.
Skär därefter fänkålen i tunna skivor.
Lägg sillbitarna och fänkålsskivorna i en skål och pressa över limesaften. Vänd runt med rivet limeskal och riven ingefära, häll över lagen från förpackningen. Låt stå!

Engelsk fruktkaka

Ingredienser (20 skivor)
150 g torkade fikon
3 msk konjak
200 g smör
3 dl brun farin
4 ägg
1 dl russin
15 röda cocktailbär, halverade
0,5 tsk malda nejlikor
1 krm malen muskotnöt
1 msk kanel
1 tsk mald ingefära
1 citron, rivet skal
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.
Smörj och bröa en brödform, ca 1,5 liter.
Skär fikonen i grova strimlor eller tärningar. Lägg dem i en liten skål och häll över konjaken. Låt dem stå och dra ett par timmar.
Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.
Blanda i russin, cocktailbär, fikonen med sin konjak, kryddorna och citronskalet. 
Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret. 
Häll smeten i formen.
Grädda på galler i botten av ugnen 1 1/4-1 1/2 timme.
Skär till ett täcke av vit  marsipan. Se till att det är bredare än kakan så att det hänger ned lite på långsidorna. Färga två bitar marsipan i rött och grönt, forma sedan till järneksblad och -bär och placera ovanpå det vita täcket.


Kavring med choklad

Ingredienser
Fröblandning
125 g rågkärnor
35 g pumpafrön
35 g linfrön
35 g solrosfrön
5,5 dl kokande vatten
Rågbröd
3 msk sirap eller honung
3 dl porter eller annan mörk öl
2 msk kakao
1 dl hasselnötter
50 g torkade aprikoser
50 g torkade dadlar
1 dl kakaonibs
20-30 g jäst
25 g salt
80 g vetemjöl
460 g rågmjöl
60 g mörk choklad 60-70%
30 g smält smör för pensling
Gör så här
Lägg rågfrön, pumpafrön, linfrön och solrosfrön i en stor skål. Häll kokande vatten över fröna och låt dra i en timme.
Tillsätt sedan sirap alt. honung, öl, kakao, grovhackade hasselnötter, finhackade aprikoser, finhackade dadlar, kakaonibs, strö över jästen, salta och rör om väl.
Tillsätt vetemjöl och rågmjöl lite i taget och tillsätt chokladen tillsammans med det sista av mjölet. Knåda väl.
Täck skålen med en kökshandduk och låt degen jäsa minst en timme, men gärna 2-3 timmar.
Tag en silikonform med små rektanglar på ca 3x8 cm alt. en muffinsform och smörj den med smält smör.
Fördela degen i formarna, skölj händerna med kallt vatten och använd dina våta händer för att släta ut den klibbiga degen.
Låt degen jäsa under fuktig kökshandduk i minst 1 timme eller tills degen höjts med ca 30%.
Pensla försiktigt med smör och baka minirågbröden i 170 grader ca 40 minuter (om muffinsformar i ca 50 minuter).
Ta bröden ur formarna och baka dem i ytterligare 5 minuter och låt dem sedan svalna på galler.

Stuvad grönkål - långkål

Tina kålen på svag värme i en gryta med lite matfett. Stöt sönder och rör om.
Tillsätt grädde eller crème fraîche. 
Låt kålen sjuda på låg värme i ca 5 minuter.
Späd gärna med lite skinkspad, om sådant finns.
Smaka av med farinsocker eller sirap, salt och peppar.
Servera till skinka, korv eller andra kötträtter.

Jamie Olivers gravlax med rödbetor

Ingredienser
Fisken
1 laxfilé med skinn men urbenad (ca 700 g)
100 g salt
50 g rörsocker
40 g färsk pepparrot, skalad och finriven (eller riven pepparrot på burk)
300 g rödbetor, skalade och rårivna
5 cl vodka
1 knippe dill
1 citron
Gräddfilssås
2 dl gräddfil
2 tsk senapsfrö
havssalt
svartpeppar, nymald
0,5 citron, skal och saft
2 msk dill, finhackad
Gör så här
Lägg laxen på ett stort fat med skinnsidan nedåt och strö saltet i ett jämnt lager över hela fisken - det drar ut vätskan och gör den tillräckligt fast och kompakt att skära i.
Strö sockret över för att få lite sötma och bre sedan ut den rivna pepparroten och betorna över hela laxen så att köttet är helt täckt.
Klappa in det försiktigt med händerna.
Stänk på snapsen och strö sedan all den hackade dillen över.
Finriv citronskalet över och täck sedan noga laxfatet med plastfolie. Lägg något tungt ovanpå så att det packar ihop sig och ställ sedan i kylen i 48 timmar.
Efter 2 dagar packar du upp fisken och håller i den medan du häller av all vätska från fatet.
Ta bort all inläggning med händerna.
Stryk bort allt och torka sedan filén med hushållspapper.
Lägg fisken med skinnsidan nedåt, börja vid stjärten och skär försiktigt bort skinnet med en lång vass kniv. Du vinklar lätt nedåt mot skinnet och skär med långa, vickande rörelser.
Skär bort det bruna fiskköttet och vänd sedan på fisken.
Skär så många skivor du behöver så tunt du kan och lägg upp på ett serveringsbräde eller ett uppläggningsfat. Svep in resten av filén i plastfolie. Du kan utan vidare ha den i kylen i 2 veckor.
Gräddfilssås
Innan servering blandar du alla såsingredienserna.
Smaka av, tillsätt lite mer dill eller citronsaft om du tycker att det behövs och servera såsen i en skål bredvid gravlaxen.

Janssons frestelse

Ingredienser (4 pers)
2 burkar Grebbestads Ansjovis Original (à 125 g)
2 gula lökar
8 potatisar
4 dl grädde
ansjovisspad
0,5 dl ströbröd
2 msk smör
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala löken och skär den i tunna skivor.
Skala och skär potatisen i fina strimlor.
Varva potatis, lök och ansjovis i en väl smord form. Översta lagret ska vara potatis.
Häll på 3 dl av grädden och lite av ansjovisspadet.
Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör.
Hit kan man förbereda!
Grädda Jansson i 34 minuter, tillsätt resten av grädden och grädda ytterligare 15 minuter (eller tills potatisen blivit mjuk och fått en ljusbrun färg).

Basque Cheescake (från jimmi_e)

Ingredienser
900 g färskost
3 dl socker
6 ägg
1 citron, rivet skal
1 msk citronjuice
1 vaniljstång
1-2 tsk salt
5 msk mjöl
5 dl grädde
Gör så här
Klä en springform 24 cm med smörpapper.
Sätt ugnen på 240 grader, över- och undervärme.
Vispa färskost, socker och vanilj i 3 min i blandare.
Tillsätt ett ägg i taget medans du vispar.
Tillsätt citronjuice och det rivna skalet.
Vispa mjöl och salt med lite av grädden tills den är slät, tillsätt sedan resten av grädden och vispa tills den är slät.
Häll gräddblandningen i färskosten under vispning.
Häll smeten i springformen, ställ in i ugnen och grädda i 33 min.
Låt svalna i rumstemperatur, ställ sedan i kylen i minst 5 timmar eller helst till dagen efter.

Körsbärssås

Ingredienser
400 g frysta körsbär utan kärnor
100 g mörkt rörsocker
1 kanelstång
1 stjärnanis
1,5 msk majsstärkelse
3 msk vatten
1 dl körsbärsvin
Gör så här
Koka körsbär och socker i en kastrull i 3-4 minuter.
Häll körsbären i en sil i en skål.
Häll tillbaka saften i kastrullen och koka den med kanel och stjärnanis. Reducera tills ungefär hälften återstår och skruva ner värmen så den bara sjuder.
Rör om majsstärkelsen i vatten och häll i körsbärsjuicen.
Koka upp igen och tillsätt körsbären. Koka upp.
Häll slutligen i körsbärsvinet, rör om och ta bort kastrullen från värmen.
Körsbärssåsen kan med fördel göras flera dagar i förväg, eftersom den drar åt sig av kryddorna. Den kan stå i kylen i upp till 10 dagar. Kom ihåg att fiska upp kanelstång och stjärnanisen innan körsbärssåsen värms upp.

Bakad rotselleri med brynt smör

Ingredienser (6 portioner)
1 rotselleri à 500 g
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
50 g smör
salt
hackad persilja att strö över
1/2 dl finriven parmesanost
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Skär bort rotfästet och skrubba rotsellerin helt ren från jord. Svep in den i aluminiumfolie, se till att det blir helt tätt.
Lägg rotsellerin i ugnen. Baka i 1-2 timmar eller tills sellerin har en innertemperatur på 98 grader.
Skala och hacka löken fint.
Skala och finhacka vitlöken.
Bryn smöret i en liten kastrull. Lägg i lök och vitlök och låt fräsa på medelvärme tills de mjuknar.
Skär rotsellerin i klyftor. Skeda över smör och strö över persilja och finriven parmesan.
Om du vill göra rotsellerin i förväg går den utmärkt att värma upp i ugnen på 150 grader i ca 30 minuter innan servering. Även smöret går att förbereda för att sedan värmas upp i kastrull innan servering.

Potatisfondanter

Ingredienser
Bakpotatis
Buljong
   3 dl vatten
   1 köttbuljongtärning
   1 msk oxfond
Timjan
Vitlök
Lök
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär eller stansa ut bakpotatisar så du får dem cylinderformade (eller fyrkanter)
Skär med en potatisskalare runt kanten så den inte blir så vass.
Stek både över- och undersidan. Stek ev. även lite på sidan men det behövs egentligen inte.
Salta och peppra.
Häll på god buljong, upp till hälften på potatisen. 
Lägg i kryddorna, t.ex. timjan, vitlök och lök.
In i ugnen ca 30 minuter på 200 grader.
Ta gärna ut och häll, med hjälp av en sked, buljongen på potatisen efter halva tiden.

Torkade oliver

Ingredienser
200 g urkärnade kalamataoliver
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Häll bort saltlagen från oliverna och lägg dem i en ugnsfast form.
Torka oliverna mitt i ugnen tills de är helt genomtorra, ca 1 timme och 20 minuter.
Låt oliverna kallna.