torsdag 11 juli 2024

Laxpasta med citron

Ingredienser
300 g pasta
500 g fiskgrytbitar
2 dl grädde
1 msk kycklingfond
1 msk flytande honung
2 vitlöksklyftor
1 liten schalottenlök
1 citron (rivet skal och saften av)
Salt och peppar
Gör så här
Fräs den finhackade löken, häll på grädde, fond, citron och honung. Låt koka ihop ett par minuter.
Ha i fisken och låt koka tills den är klar (tänk på fisken kan behöva olika tillagningstid beroende på vilken typ fisk det är).
Under tiden, koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av och lägg i pastan i såsen. Smaka av med salt och peppar. 

Baconlindad halloumi

Ingredienser
2 förpackningar halloumi à 200 g
2 förpackningar bacon à 140 g
Gör så här
Skär halloumin i stavar
Rulla in varje bit i en baconskiva
Grilla ca 5 minuter, vänd flera gånger

lördag 6 juli 2024

Peach cobbler

Persikoblandning
Ingredienser
50 g smör
500 g persika (skivad i klyftor)
90 g rörsocker
40 g strösocker
10 g vaniljsocker
kanel
Gör så här
Smält smöret i en stekpanna
Häll i persikoklyftorna och rör runt tills de mjuknat
Tillsätt sockret och kanel
Låt puttra några minuter
Häll över i en ugnsfast form (ca 30 cm i diameter)

Smet
Ingredienser
125 g smör
220 g strösocker
150 g vetemjöl
5 g bakpulver
15 g vaniljsocker
5 g kanel
2 ägg
Gör så här
Smält smöret
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel
Rör ner äggen ett i taget och blanda ihop till en jämn smet
Tillsätt mjölblandningen
Häll smeten över persikorna

Smulblandning
Ingredienser
80 g smör
80 g vetemjöl
100 g strösocker
50 g havregryn
Gör så här
Smält smöret
Blanda smöret med övriga ingredienser till en smulblandning
Fördela smulblandningen över smeten
Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 30-35 minuter
Servera med god vaniljglass eller vaniljsås

90 g rörsocker ~1,4 dl
40 g strösocker ~0,5 dl
10 g vaniljsocker ~1 msk

220 g strösocker ~1,4 dl
150 g mjöl ~2 dl
5 g bakpulver ~1 tsk
15 g vaniljsocker ~1,5 msk
5 g kanel ~2 tsk

onsdag 3 juli 2024

Kycklingburgare med kålsallad

Ingredienser
Kycklingburgare
500 g kycklinglårfilé
3 ägg
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 msk paprikapulver
3 msk majonäs
100 g vetemjöl
100 g god riven ost
0,5 kruka koriander
Gör så här
Hacka kycklingen rätt fint.
Blanda i ägg, salt, peppar, paprikapulver och majonäs. Blanda noga. 
Tillsätt mjöl. Blanda noga igen. 
Tillsätt ost och koriander. Blanda igen. 
Stek i olja.

Ingredienser
Kålsallad
4 dl spetskål, fint strimlad 
0,5 kruka koriander, fint skuren
0,25 jalapeño, finhackad
1 lime, saft och skal
1,5 msk strösocker
4 msk matolja
Gör så här
Krama kålen med lite salt i en bunke.
Tillsätt övriga ingredienser och smaka av. Se om du behöver justera sötman.

söndag 2 juni 2024

Hel fisk på grillen

Ingredienser (4 portioner)
4 hela foreller
1 citron (saft och skal)
1 kruka dragon
2 tsk fänkålsfrö
4 klyftor vitlök
600 g färskpotatis
4 salladslökar (vi hade ramslök)
100 g smör 
100 g lagrad, riven ost 
Salt och peppar 
Gör så här
Koka potatisen i saltat vatten.
Hacka persilja och dragon fint, mortla fänkålsfrön, riv citronskal och vitlöksklyftor. Blanda ihop och gnid in på insidan av fisken, salta först och skär sedan tunna skåror i skinnet så det blir krispigt och släpper igenom värme. Fyll fiskarna rikligt.
Grilla fiskarna ca 5-7 minuter på varje sida under lock. 
Häll av vattnet från potatisen och krossa den tillsammans med hackad salladslök, smör och riven ost. Smaka av med salt och peppar. Servera med dem nygrillade fisken.


Ramslökssmör

Ingredienser (ca 3 dl)
5 dl vispgrädde 
1/5 dl olivolja
1/2-1 msk flingsalt
1/2 dl ramslök

Gör så här
Vispa grädden med elvisp i en bunke tills den blir grynig och kompakt. Vispa ytterligare lite tills du ser att vätska bildats. Häll av vätskan.
Rör ihop smöret med olivolja, salt och ramslök.

tisdag 14 maj 2024

Tomatsallad

Ingredienser 4-6 portioner
6 tomater
1/2 kruka persilja
1 dl olivolja
1/2 dl balsamvinäger 
1 msk soja
1 msk dijonsenap
1 tsk honung
1 tsk sardellkräm 
1 schalottenlök finhackad 
Sichuan- och svartpeppar 
1 silverlök 
1 näve rostade saltade mandlar
Salt
Gör så här
Värm ugnen till 70 grader.
Dela tomaterna och salta dem på snittytan. Placera dem på en lätt oljad ugnsplåt med snittytan ner och baka i 1 timme. Ta ut och låt svalna. 
Hacka persiljan grovt. Blanda olja, vinäger, soja, senap, honung, sardellkräm, schalottenlök och lite av persiljan i en skål. Smaka av med salt och peppar. 
Skala och skiva silverlöken tunt. Grovhacka nötterna. Skär tomaterna i bitar och lägg på ett fat. Strö över mandlar, silverlök och resterande persilja. Avsluta med att ringla över vinägretten.

söndag 12 maj 2024

Croissant fylld med pulled pork

Ingredienser
4 croissanter
ca 600 g pulled pork
1 gurka skivad
Salladsblad 
Ärtskott
Gör så här 
Dela croissanterna på hälften längs med.
Värm den färdiga pulled porken enligt förpackningens instruktioner.
Fyll varje croissant med ett par skivor gurka och fyll sedan på med en generös mängd av den varma pulled porken.
Placera ett salladsblad ovanpå köttet och lägg på några ärtskott.
Lägg på croissantens övre del.

onsdag 7 februari 2024

Smördegssemlor med rostad mandelmassa

Ingredienser
Semlor (8 stycken)
250 g smördeg
Ägg att pensla med
Flagad mandel att garnera med
Rostad mandelmassa (till 24 semlor)
200 g sötmandel
200 g florsocker
2 äggvitor
Gör så här
Semlor
Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme)
Rulla ut smördegen på en plåt och skär i 8 rektanglar.
Pensla med uppvispat ägg och vik varje rektangel på mitten känns kortsidan så du får kvadrater.
Pensla de vikta smördegsbitarna med ägg och garnera med flagad mandel.
Grädda dem i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills de fått fin gyllenbrun färg. Låt svalna.
Mandelmassa
Sätt ugnen på 200 grader. 
Sprid ut mandeln på en plåt eller ugnssäker form och rosta i ca 10 minuter, tills det börjar dofta ljuvligt av rostade nötter.
Låt dem svalna lite. 
Mixa nötterna fint i en köksassistent. Tillsätt florsockret och mixa samman.
Tillsätt äggvitorna och mixa till en krämig mandelmassa. 
Mandelmassan håller upp till en vecka i kylen men den går också utmärkt att frysa.


onsdag 3 januari 2024

Old Fashioned

Ingredienser (1 drink)
1-2 råsockerbitar
2-3 stänk Angostura bitter
6 cl Bourbon
1 apelsinskal
Förberedelser
Ställ in glaset i frysen en stund.
Använd stor iskub och låt den gärna tempereras några minuter innan den används.
Gör så här
Mortla sockerbitarna och ha sedan i sockret i glaset. Stänk på Angosturan. Rör om så det blir som en pasta. Häll i Bourbon och blanda med sockerpastan.
Lägg i isbiten och rör ca 30 sekunder. 
Innan servering, skär till en ganska rejäl bit apelsinskal, gärna med lite av det vita kvar. Vik ihop och pressa apelsinskalet lite, dra det runt glaskanten och lägg det sedan i glaset.