tisdag 16 juli 2019

Lavendelcrème

Ingredienser
5 dl mjölk
2-3 färska lavendelblommor (klippes precis under blomman)
1,5 dl strösocker
5 äggulor, ekologiska
0,75 dl majsstärkelse
50 g smör, mjukt
1,5 dl vispgrädde
Gör så här
Koka upp mjölken med lavendelblommorna.
Plocka bort blommorna. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt. Sila över den varma mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under vispning, häll över i en skål när blandningen tjocknat riktigt ordentligt. Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät. Kyl ner krämen i ett isbad (i en skål försänkt i isvatten) eller i kylskåp. Vispa grädden fluffig och vänd ihop dem med crèmen. Servera med klyftade persikor och hallon. Dekorera med några lavendelblommor.

Kan med fördel frysas och användas som underbar glass.

torsdag 11 juli 2019

Kolasås

Ingredienser
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

Tillagning
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt puttra tills såsen tjocknar något. Rör ev. i vaniljsocker.

Tomatsås med grillad paprika

En mycket användbar tomatsås som kan användas till olika rätter som Pizza eller som kall tomatsås till ex. till Buratta eller varm till italienska köttbullar, variationerna är oändliga.

Ingredienser
1 burk Mutti körsbärstomater
2 matskedar grillad paprika
1 vitlök
Färsk basilika
2 matskedar citronsaft  
ev lite färsk Chili
salt 
peppar

Tillagning
Mixa alla ingredienserna till en kall sås. Kan värmas. Vill man ha lite sting i såsen kan färsk chili användas.

onsdag 10 juli 2019

Pesto

Ingredienser
1,5 dl färsk basilika 
1 krm salt 
0,5 krm svartpeppar 
1 klyfta vitlök 
2 msk pinjenötter 
1 dl olivolja 
1,5 msk parmesan


Tillagning
Lägg basilika och vitlök i matberedaren och kör ett par varv tills ingredienserna blandats. Tillsätt parmesan, olivolja och pinjenötter. Kör tills nötterna blivit finfördelade.




Croque Madame

Croque Madame är en variant på Croque Monsieur där ett stekt ägg läggs på toppen av den grillade mackan. Receptet på Croque Madame är ett klassiskt sådant som görs med béchamelsås. Den grillade smörgåsen får smak av två sorters ost, rökt skinka och dijonsenap.

Ingredienser
8 skivor formbröd 
ca 4 msk dijonsenap 
ca 12 skivor kallrökt skinka 3 dl grovriven comtéost
Topping 
4 ägg 
persilja

Tillagning
Bechamelsås se recept här👆

Sätt ugnen på 225°C.
Lägg ut formbröden på en bakpappersklädd plåt och bred på senapen. Bred på hälften av béchamelsåsen på fyra av bröden (för 4 port) och fördela skinkan och hälften av comtén över. Lägg på de återstående bröden, bred på resten av béchamelsåsen och strö över resten av osten. Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter tills de börjar få färg. Höj värmen till 250°C grill/övervärme och gratinera ytterligare 3–5 minuter.
Topping
Stek äggen och lägg på. Toppa med persilja. För alla


Kontrollera noga innehållet i brödet. Innehåller mjölkprotein. Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd. Gör laktosfri: välj laktosfri mjölk och smör. Gör äggfri: uteslut ägg.