fredag 30 december 2016

Boeuf Bourguignon

Bœuf Bourguignon (Burgundisk köttgryta) är ett franskt recept på en mustig, vinkokt köttgryta. Maträtten är fransk husmanskost och kommer ursprungligen från regionen Bourgogne, rätten heter egentligen Bœuf à la bourguignonne, men även i Frankrike kallas den oftast Bœuf Bourguignon. Huvudingrediensen är nötkött som skärs i tärningar och bryns. Köttet sjuds därefter en dryg timme på svag värme i rött vin, vanligen tillsammans med vitlök, timjan, lagerblad, tomatpuré, hackad morot och eventuellt kalvfond. Mot slutet lägger man i brynta champinjoner och sidfläsk, samt smålökar eller schalottenlök.

Du behöver


  • 150 g sidfläsk
  • 200 g fina smålökar
  • 400 g champinjoner, i stora tärningar
  • 4 msk olja
  • 2 kg högrev
  • 5 klyftor vitlök
  • 80 g mjöl
  • 1,5 l fruktigt rödvin, helst Bourgogne
  • salt och nymalen peppar
  • 50 g fläsksvål
  • sockerbit
  • 1 bukett persilja
  • lagerblad
  • 1 kvist timjan
Gör så här

  1. Låt fläsket smälta i en emaljerad gjutjärnsgryta. När det blivit ljusgult ska smålökarna i. Låt dem steka i ungefär 15 minuter utan lock. Rör om då och då.
  2. Tillsätt champinjonerna och blanda väl. Låt koka under lock ungefär 10 minuter på medelstark värme.
  3. Ta upp alla bitar med hålslev och lägg dem åt sidan. Lämna kvar stekfettet i grytan.
  4. Värm oljan i en stekpanna och stek oxköttet tills det fått färg.
  5. Lyft upp köttbitarna ur stekpannan och låt dem rinna av lite. Lägg dem i gjutjärnsgrytan.
  6. Mosa vitlöken, blanda den med köttet och värm upp grytan långsamt på spisen. Strö över mjölet och tillsätt rödvinet och låt koka upp.
  7. Salta lätt och tillsätt hel biten fläskskvål, mald peppar, sockerbiten, lagerblad och kryddbuketten. Rör om. Låt grytan sjuda långsamt på spisen i cirka 1 timme tills köttet är mört.
  8. Garnera med nyfrästa champinjoner, rökt sidfläsk och smålök samt nyhackad persilja.

söndag 4 december 2016

Parmesankakor



Ingredienser

 30 st
  • 80 g nyriven parmesanost (80 g motsvarar 3 1/2 dl)
  • 2 1/2 dl vetemjöl (2 1/2 dl motsvarar 150 g)
  • 100 g smör
  • 1 1/2 msk strösocker
  • 2 krm salt
  • 1 äggula

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Riv osten fint på rivjärn. Blanda alla ingredienser i en matberedare. Dela degen i 2 delar (för 30 st). Rulla ut varje del till en rulle, ca 3 cm i diameter. Linda in dem i plastfolie och lägg i kylskåp ca 30 minuter.
  3. Skär rullarna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kakorna kallna på galler.

För alla

Kakorna innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: byt mjölet till ett glutenfritt mjölalternativ.
Gör laktosfri: byt smöret till ett laktosfritt smör.
Gör äggfri: uteslut äggulan och kontrollera att inte osten innehåller lyzosym E 1105.
Byt ut vetemjöl mot mandelmjöl (LCHF)

lördag 3 december 2016

Hemgjord senap

En god, stark, ljus, slät och snabb senap med senapspulver som passar till julskinkan, skinkmackor och till grillkorv mm. Senapspulver som ex. Colmans är gjort på gula senapsfrön. Du kan också göra hemlagad senap med mörkare pulver med både bruna och gula senapsfrön som ger en mörkare hemgjord senap. Senapen är stark i början och tappar sedan i styrka. Håller sig i kylen flera månader.

Ingredienser

  • 1 dl vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk socker, florsocker, honung, råsocker eller farinsocker
  • 1,5 dl senapspulver
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk matolja som solrosolja

Tillagning

  1. Koka upp vattnet med vinäger, salt och socker. Rör så att sockret löst sig.
  2. Blanda senapspulver och mjöl i en skål och rör ner det varma vattnet till en jämn och fin senap.
  3. Låt stå minst 10 minuter att svälla till sig.
  4. Rör ner olja droppvis.
  5. Förvara i burk med lock i kylen.

Hemlagad majonnäs

Hemlagad majonnäs
2 äggulor
4 dl matolja1 msk fransk senapsalt och peppar

Alla ingredienser skall ha samma temperatur för att undvika att det skär sig.

1. Blanda äggulor, salt, peppar och senap i en skål. Tillsätt oljan försiktigt, i början bara droppvis, under flitig vispning.
2. Smaka av med salt och peppar. Om den blir för tjock kan man späda med några droppar vatten
3. Det går även bra att köra alltsammans i en mixer

Apelsinparfait

Apelsinparfait
INGREDIENSER 4 PORTIONER
2 st äggulor
1,5 dl florsocker
4 msk pressad apelsinsaft
rivet skal av en halv apelsin
½ st vaniljstång
2 dl vispgrädde

SÅ LAGAR DU
Vispa ihop äggulor, florsocker och apelsinsaft och skal i en skål. Skåra en halv vaniljstång och skrapa ur fröna. Blanda ned fröna i grädden. Vispa grädden hårt. Rör ner den i äggsmeten. Frys i minst ca 4-6 timmar.