måndag 26 september 2016

Honungsslungat sidfläsk med rosmarin och chili

Ingredienser

En bit rimmat sidfläsk
Färsk rosmarin
Flytande honung, ta bort om du kör LCHF
En snutt chili
Flingsalt
Smör till stekning

Gör så här:

Skär fläsket i halvcentimeter tjocka skivor och dela sedan i lagom bitar. Fräs fläsket i het panna hårt, men inte helt knaperstekt. Häll av överblivet fett, släng i en klick smör och stek fläsket på medelvärme samtidigt som du tillsätter honung (1-2 msk), grovhackad rosmarin och finhackad chili, så du får en lätt karamelliserad yta. Lägg upp på ett fat och dekorera med några kvistar rosmarin och strö över lite flingsalt. Servera gärna med ett rött, kraftigt, fruktigt, örtigt vin, typ modern Rioja (en San Vicente, El Puntido eller kanske La Cueva Contador) eller ett Syrah-vin från norra Rhône (Domaine du Colombier Hermitage eller varför inte Guigals Côte Rôtie Brune et Blonde?) .


Första gången vi åt detta var på torget i den lilla byn San Vicente i Alavesa, Rioja. En liten oansenlig by med en av norra Spaniens bästa vinbarer, som drivs av Benjamin Romeo. Vi har "förfinat" det lite hemma...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar