torsdag 23 januari 2020

Apelsinsås


Ingredienser
3 msk strösocker
0,5 dl rödvinsvinäger
350 gram (1-2) apelsiner
4 dl buljong, helst ank- eller kycklingbuljong
2 msk ljus maizenaredning
4 msk madeira eller portvin
3 msk apelsinlikör eller apelsinsaft
2 tsk Angustora orange bitter eller citronsaft
1 msk smör
2 msk hackad persilja till garnering

Tillagning
Apelsinsås
1. Innan du steker ankbröst eller helsteker ankan gör du apelsinsåsen. Koka socker och vinäger i en såskastrull tills det är 1/3 kvar. Tillsätt buljong eller vatten och buljongtärning. Tillsätt apelsinlikör eller apelsinsaft, Madeira eller portvin samt Angostura eller citronsaft. Red såsen med ljus maizenaredning under omrörning.
2. Skölj apelsinerna och skala hälften av skalet med en potatisskalare. Strimla skalen och lägg dem i en kastrull samt täck med vatten. Koka dem i 15 min. Sila av apelsinskalen. Lägg dem i såsen. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra medan du lagar resten.
 APELSINFILEER: När du skalat apelsinerna så skär du ut apelsinfiléer att garnera till ankan och apelsinsåsen. Skär bort topp och botten. Skär bort skalet runt om nedifrån och upp. Vinkla kniven längs med klyftorna och skär ut filéer längs med apelsinklyftornas kanter. Ta vara på apelsinsaften och häll i såsen. Lägg undan till att garnera med senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar