onsdag 22 januari 2020

Sås på Rådjur eller Hjort




Fond
Benet från Rådjurets- eller Hjortsadeln
1 st morot
1 liten bit selleri
2 st gula lökar
1 flaska rött vin
10 st vitpepparkorn
2 st lagerblad
ev. en näve torkade kantareller
2 msk tomatpuré
1 kvist färsk timjan
4-5 st enbär
1 kapsyl rödvinsvinäger
Lite fin olja till rostningen

Sås

Fond enl. ovan
1 st gul lök
0,5 flaska rött vin
ev. 100 g gåslever
50 g smör
Ev. salt och peppar


Gör så här



Fond

Ugn 250 grader på grill

Skölj ur stekpannan du stekt rådjuret i med vatten och lite rödvinsvinäger, ställ åt sidan

Hugg upp benen och rosta dem i ugnen på hög värme med grönsakerna tills de får en gyllene färg, typ 15-20 min
Lägg i en kastrull och slå på en flaska vin, blanda i skyn från stekpannan
Fyll på med vatten i kastrullen tills det täcker benen
Koka upp och skumma av
Lägg i kryddorna
ev. torkade kantareller
Låt koka i 40-60 minuter
Sila sedan av benen och koka ner till ungefär en tredjedel

Sås
Hacka löken och stek den mjuk i smöret
Häll på vinet, koka upp
Reducera ner tills en fjärdedel finns kvar
Sila över till fonden och koka upp
Rör ev. ner gåslevern och smörklicken och kör med en stavmixer så den blir slät
Smaka av och se om du behöver peppar och salt

1 kommentar: