fredag 24 januari 2020

Ankbröst

4 portioner
Stektemperaturer för ankbröst: Rosastekt 62 grader, medium 65 grader, välstekt 70 grader.
Förberedelse: 30 min. Tillagning: 40 min. Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser
700 gram ankbröst
3 krm salt
2 krm vitpeppar


Tillbehör apelsinsås
Potatistillbehör, som exempelvis potatistorn, smörkokt rödkål och rostad spetsaprika. Eller varför inte klyftpotatis, hasselbackspotatis, ugnsstekt potatis (skivad och stekt i olivolja), rostad potatis med rotfrukter med mera. Kokt blomkål, broccoli och andra grönsaker passar också till. Här tar vi:
2 röda spetspaprikor
400 gram rödkål
40 gram smör

Tillbehör cognacsås
Koka små fina potatisar, helst färska, häll av och låt ånga av. Mosa försiktigt så att det blir stora bitar, smaksätt med valfria färska örter salt å peppar. En klick smör.

Tillagning
Apelsinsås se recept här👆

Cognacsås se recept här 👆
Den här såsen är magisk. Givetvis gör ankan och potatisen sitt men efter att du gjort den här såsen för första gången så kommer du att förstå. 

Ankbröst
Sätt ugnen på 175 grader. Krydda ankbrösten med salt och peppar. Skär 1x1 cm rutmönster i fettlagret. Sätt på en stekpanna och stek dem utan smör med fettsidan nedåt i 4 minuter och vänd och stek 2 minuter till. Lägg över ankbrösten i en ugnssäker form och täck med folie. Ställ in i ugnen på 125 grader i ugnen i 10-20 minuter. Har du en stektermometer så ska innertemperaturen vara ca 60 grader. Låt ankbrösten vila i folien i 10-15 minuter när du tagit ut dem. Knaprigt ankskinn får du om du bryner skinnsidan hastigt precis innan servering. Akta så du inte översteker ankbrösten bara.
Lägg ankbrösten på en tallrik och täck över med lite folie samt låt vila några minuter.
Apelsinsås:
Vispa ur stekpannan med apelsinsåsen. Tillsätt och vispa ner en klick smör. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
Skär upp ankbrösten i tunna skivor mot köttfibrerna och lägg på fat och skeda över lite sås. Kan också läggas direkt i pannan med såsen. Garnera med apelsinfiléerna och hackad persilja. Servera med tillbehör enligt tycke.
Cognacsås:
Skär upp ankbrösten i 0,5 cm tjocka skivor och ringla över den magiska såsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar