söndag 29 december 2019

Tarte Tatin

8 portioner
Ingredienser
MÖRDEG
4 dl vetemjöl
2 dl socker (kan varieras efter fruktens sötma)
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
200 g smör
2 ägg
KARAMELL
2 dl socker
60 g smör
PERSIKOR
6 persikor
VANILJSÅS
1 vaniljstång
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
4 äggulor
3/4 dl socker
Så här gör du
MÖRDEG
Blanda de torra ingredienserna väl. Krama in smöret så att massan blir grynig likt en smuldeg. Blanda in ett ägg i taget. Degen ska vara ganska "blöt". Lägg degen i plastfolie och låt den vila i kylen i ca 1 timme.
KARAMELL
Använd en stekpanna som tål ugnsvärme. Smält sockret på spisen till det får en lätt brun färg. Sockret får absolut inte brännas. Tag stekpannan från spisen. Lägg därefter i smöret i pannan och blanda ihop allt.
PERSIKOR
Klyfta persikorna i lagom stora klyftor och lägg i ett fint mönster i karamellsmeten i pannan. Börja med yttre ringen och lägg runt och sedan inåt så allt ser fint ut.
UPPLÄGG
Tag fram degen från kylen. Ha den mellan plastfolie och tryck ut degen lika stor som stekpannans storlek. Lägg degen över persikorna och ta bort plastfolien. Degen ska täcka persikorna ända ut mot stekpannans kanter. Tryck till lätt mot persikorna.
GRÄDDNING
Grädda i ugnen på 150 grader i ca 55 minuter eller tills den fått fin färg. Ta ut Tarte Tatinen och låt den svalna något. Tag stekpannan och vänd snabbt runt Tatinen på ett uppläggningsfat som är lika stort som stekpannan.
VANILJSÅS
Koka upp grädd- och mjölkblandningen tillsammans med vaniljstången. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Lägg både kärnor och stång i kastrullen och låt det koka med. Tag kastrullen av värmen och låt svalna till lite mer än ljummen temperatur. Plocka upp vaniljstången. Rör ihop äggulor med socker och vispa ner. Observera att äggulor koagulerar vid 85 grader så såsen får absolut inte koka. Sjud på svag värme och vispa hela tiden tills såsen tjocknat till lagom konsistens.
SERVERING
Servera din Tarte Tatin tillsammans med den hemmagjorda vaniljsåsen alternativt vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar