6 portioner
Ingredienser
1 kg högrev
1 burk svarta bönor eller kidneybönor
3 gula lökar
3 msk spiskummin
3-4 stycken vitlöksklyftor
3 torkade chili (ev. mer om man vill ha mer krydda)
1-2 msk fänkålsfrön
1 kruka färsk koriander
2 burkar tomater
3-4 röd paprika
buljong
olja salt, peppar, vatten
Tillbehör
Krispigt ljust bröd
Gör så här
Skiva lök och vitlöksklyftor.
Skär bort fettet från köttet men släng det inte utan hacka det fint. Du ska använda det till stekningen. Dela köttet i långsmala bitar om fem-sex centimeter och salta.
Skiva paprikorna men inte för tunt och låt bönorna rinna av. Har du gott om tid kan du såklart blötlägga egna i förväg.
Stek upp lök och vitlök tillsammans med all spiskummin, fänkålsfrön, de tre torkade chilisarna och en rejäl näve koriander. Efter en liten stund adderar du fettet från köttet som hjälper dig att få mer smak på grytan. Sedan ner med köttet som du bryner tills det fått fin färg. Häll över allt i en ugnssäker gryta, häll i tomaterna, paprikan samt två deciliter buljong och rör om.
På med locket och lämna nu grytan i ugnen på 175 grader i minst tre timmar men helst fyra. En gång i timmen, särskilt mot slutet, kan du titta till grytan och och om du behöver fylla på med lite mer buljong. Rör försiktigt i grytan och bara om du måste.
Servera med massor av färsk koriander på toppen samt bröd som kan suga upp den smakrika grytan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar