söndag 29 december 2019

Ossobuco alla milanese

4 portioner
Ingredienser
1 kg kalvlägg (drygt)
2 morötter
2 gula lökar
2 stjälksellerikvistar
en bit rotselleri
3 vitlöksklyftor
2 dl torrt vitt vin
5 dl kalvbuljong
persilja
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 burk hela tomater
olivolja
mjöl
salt, svartpeppar, ev. chili
Tillbehör
Pasta
Så här gör du
Tärna rotselleri, morot, lök och stjälkselleri. Stek i olivolja, hacka ner en vitlöksklyfta och stek ev. med lite röd chili. Grönsakerna ska inte få någon egentlig färgförändring, de ska bara svettas. Ställ åt sidan.
Vänd kalvläggen i mjöl, salta och peppra. Stek upp i rikligt med olivolja i en annan stekpanna. Köttet ska få vacker stekyta! När de är färdiga, lägg kalvbitarna ovanpå grönsakerna i den andra stekpannan.
Det blir massor av god smak efter stekningen. Bevara den genom att hälla vinet i stekpappan och låt reducera in. Lägg även i de två sista vitlöksklyftorna, grovhackade. När vätskemängden halverats, tillsätt de hela tomaterna, timjan, oregano och lagerblad. Häll på 1-2 dl kalvbuljong. Resten (2-3 dl) av kalvbuljongen behövs till att ösa grytan med senare.
Slutligen, tillsätt en rejäl mängd persilja och låt allt puttra samman ett par minuter innan du häller det över grönsakerna och köttet.
Häll över i en gryta anpassad för ugnen och lägg på lock. Ställ i mitten ugnen i 175 grader. Ta ut grytan ca en gång i timmen och kontrollerar vätskenivån, men rör inte om i grytan. Häll på i snitt 1,5 dl kalvbuljong vid varje tillfälle, men bara om det behövs. (Man kan också låta ossobucon puttra i stekpannan under lock istället för att ställa in den i ugnen.)
Efter tre timmar är grytan klar och köttet kommer falla isär. Servera ett lägg per person med pastan som tillbehör. Glöm inte att gröpa ur märgen ur benet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar