Pasta alla Norma tidigare kallad pasta con le melanzane 'pasta with eggplant' , är en Italiensk maträtt med ursprung från Catania på Sicilien.
Ingredienser
- 400 gram spagetti
- 2 aubergine, ca 1,6 kg
- TOMATSÅS:
- 2 burkar krossade eller passerade tomater
- 0,5 gul lök
- 2 msk tomatpuré
- 0,5 klyfta vitlök
- 0,5 dl olivolja
- 1 tsk socker
- 2 krm torkade chiliflakes eller några droppar tabasco
- 0,5 tsk rosmarin
- 0,5 tsk torkad basilika eller några blad färsk basilika
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 tsk oregano
- 0,5 dl riven Ricotta eller Parmesan (valfritt)
- färsk basilika att garnera med
Gör så här
Skölj och skär aubergine i bitar ex. kvartar eller
tärningar. Lägg dem i en bunke och strö över en tsk salt. Blanda runt och låt
stå. Saltet drar ut bitter smak ur auberginen.
TOMATSÅS:
Skala och hacka löken. Fräs löken i några msk av olivoljan i en kastrull. Skala och pressa i vitlöken. Fräs runt vitlöken.
Tillsätt sockret samt tomatpurén och stek någon minut till.
Tillsätt tomater, chili, basilika, rosmarin samt svartpeppar
och koka på medelvärme minst 25 minuter. Tomatsåsen blir godare ju längre den
får koka - så har du tid låt den stå och puttra 1-2 timmar. Späd ev med lite
vatten så den inte kokar torrt. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar och chili.
Skölj av saltet från auberginen och skaka av i ett durkslag.
Torka med lite hushållspapper.
Fräs auberginebitarna i olivolja hälften i taget så att de
får färg. Krydda med oregano, salt och peppar efter hand. Lägg över i
tomatsåsen efter hand. Låt aubergine- och tomatsåsen stå och puttra medan du
kokar pastan.
Koka upp vatten till spagettin.
Koka spagettin enligt paket (brukar vara 8-11 minuter
beroende på märke).
Servera spagettin med aubergine- och tomatsåsen. Blanda
gärna runt allting. Gott och fint på pastan är riven parmesan och färsk
grovhackad basilika.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar