lördag 20 november 2021

Mulled wine glazed ham (Jamie Oliver)

Ingredienser
2,5 kg skinka
färska örter (t.ex. timjan, rosmarin)
3 lagerblad
2 selleristjälkar
2 morötter
1 lök
2 vitlöksklyftor
1/2 chili
1 tsk svartpepparkorn
olivolja
Glaze
ca 450 g apelsinmarmelad (utan skal)
175 ml rött vin, typ Rioja
1 stjärnanis
kryddnejlikor
1/2 kanelstång
1 lagerblad
1 clementin
450 g ananas på burk
Gör så här
Skinka
Ta ut skinkan ur kylen så den blir rumstempererad innan tillagning.
Lägg skinkan i en stor gryta, lägg i örter och lagerbladen. Hacka selleri och morot grovt, skala och dela löken i fyra bitar, krossa vitlöksklyftorna och lägg i dem tillsammans med chilin och svartpepparkornen.
Täck med vatten och koka upp, lägg på locket och koka försiktigt i ca 2 timmar. Vänd skinkan efter halva tiden, fyll på med vatten nån gång emellanåt och skumma ev av.
Förvärm ugnen till 180 grader. Flytta över skinkan till en stor ugnsfast form (spara spadet till senare). Ta försiktigt bort bort skinnet men behåll fettet på skinkan. Skåra fettet på snedden, sprinkla på 1 msk olivolja. Låt stå i ugnen i ca 20-30 minuter eller tills ljust gyllene.
Glaze
För att göra glazen, skeda upp apelsinmarmeladen i en non-stick stekpanna på medelvärme, häll i det röda vinet och koka upp, rör emellanåt.
Tillsätt örter och lagerblad, strimla i clementinskalet, häll i ananasjuicen, spara frukten till senare. Reducera till till hälften, stäng sen av plattan. Glazen ska vara tjock och sirapsliknande.
När skinkan är klar i ugnen, ta ut den ur ugnen och lägg ananasringarna på skinkan, fäst dem med kryddnejlikorna. Lägg resten av ananasen runt om skinkan och häll över glazen.
Häll lite av det sparade skinkspadet i stekpannan som användes till glazen, rör så det som fanns kvar i stekpannan löses upp och häll sedan i den ugnsfasta formen (och ev. över skinkan så det finns glaze på hela skinkan).
Ställ in ytterligare 20 minuter i ugnen och ös var 5 minut.
Flytta över skinkan till ett serveringsfat och häll glazen från den ugnsfasta formen över skinkan och lägg ananasen runt om skinkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar