Bœuf Bourguignon (Burgundisk köttgryta) är ett franskt recept på en mustig, vinkokt köttgryta. Maträtten är fransk husmanskost och kommer ursprungligen från regionen Bourgogne, rätten heter egentligen Bœuf à la bourguignonne, men även i Frankrike kallas den oftast Bœuf Bourguignon. Huvudingrediensen är nötkött som skärs i tärningar och bryns. Köttet sjuds därefter en dryg timme på svag värme i rött vin, vanligen tillsammans med vitlök, timjan, lagerblad, tomatpuré, hackad morot och eventuellt kalvfond. Mot slutet lägger man i brynta champinjoner och sidfläsk, samt smålökar eller schalottenlök.
Du behöver
- 150 g sidfläsk
- 200 g fina smålökar
- 400 g champinjoner, i stora tärningar
- 4 msk olja
- 2 kg högrev
- 5 klyftor vitlök
- 80 g mjöl
- 1,5 l fruktigt rödvin, helst Bourgogne
- salt och nymalen peppar
- 50 g fläsksvål
- 1 sockerbit
- 1 bukett persilja
- 1 lagerblad
- 1 kvist timjan
- Låt fläsket smälta i en emaljerad gjutjärnsgryta. När det blivit ljusgult ska smålökarna i. Låt dem steka i ungefär 15 minuter utan lock. Rör om då och då.
- Tillsätt champinjonerna och blanda väl. Låt koka under lock ungefär 10 minuter på medelstark värme.
- Ta upp alla bitar med hålslev och lägg dem åt sidan. Lämna kvar stekfettet i grytan.
- Värm oljan i en stekpanna och stek oxköttet tills det fått färg.
- Lyft upp köttbitarna ur stekpannan och låt dem rinna av lite. Lägg dem i gjutjärnsgrytan.
- Mosa vitlöken, blanda den med köttet och värm upp grytan långsamt på spisen. Strö över mjölet och tillsätt rödvinet och låt koka upp.
- Salta lätt och tillsätt hel biten fläskskvål, mald peppar, sockerbiten, lagerblad och kryddbuketten. Rör om. Låt grytan sjuda långsamt på spisen i cirka 1 timme tills köttet är mört.
- Garnera med nyfrästa champinjoner, rökt sidfläsk och smålök samt nyhackad persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar