måndag 13 april 2020

Melanzane alla Parmigiana

Ingredienser (4 portioner)
1 kg aubergine
2 burkar tomater
3 mozzarella (ca 300 g)
2 vitlöksklyftor
1 kruka färsk basilika
2 hårdkokta ägg
drygt 100 g färskriven parmesanost
salt, peppar, olivolja
Så här gör du
Börja med att skiva upp auberginerna längs sidan i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut plant, salta och låt det beska dra ut ca 30 minuter. Lägg något ovanpå auberginerna och ställ ett tyngre föremål ovanpå så att de pressas.
Koka äggen i 8 minuter. Låt svalna och skala dem sedan. Skiva slantar av mozzarellan. Sätt på ugnen 175 grader.
Börja med tomatsåsen genom att koka upp tomaterna med vitlöken som du river ner. Komplettera med en näve hackad basilika och låt gå tills du fått såsen krämig och inte vattnig. Avsluta med att salta och peppra efter behag.
Pressa ur vätskan ur auberginskivorna. Skölj eventuellt av hastigt och torka om du saltat rikligt. Stek upp dem i generösa mängder olivolja - du vill att de suger åt sig av smakerna. När de är gyllene, ta bort och låt dem rinna av på hushållspapper. Stek i omgångar.
Smörj en ugnsfast form med lite olivolja. Täck botten med aubergine, riv över lite parmesanost, sedan på med några mozzarellaslantar och äggskivor. Toppa med tomatsåsen som du brer ut och hacka sedan basilika över. Repetera proceduren så att du har tre lager där det sista avslutas med tomatsås och riven parmesan.
Ställ in i mitten av ugnen i 45 minuter och när den är gyllene, ta ut och låt svalna något (gratängen blir fastar och godare då). Servera med en bit bröd och en grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar