söndag 31 december 2017

Julskinka

Tid: ca 70 min/kg
Du behöver
1 st rimmad skinka
Senapsgriljering
1 st äggula eller 1 st ägg stl small
3 msk senap
2-3 msk ströbröd
Gör så här
Spola skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar.
Lägg skinkan i en ugnsform med svålen uppåt. Stoppa in en köttermometer med spetsen mitt i skinkan.
Baka skinkan i nedre delen av ugnen i 125 grader tills termometern visar 75 grader. Tiden det tar är ca 70 minuter per kilo.
(Du kan även ha ännu lägre temperatur i ugnen, skinkan blir då saftigare men det tar längre tid. Du kan även ha högre temperatur, upp till 175 grader i ugnen, då blir skinkan lite fortare klar, men den blir också lite mindre saftig.)
Med griljering: Tag ut skinkan och låt den svalna lite innan du tar bort nätet. Skär bort svålen. Griljera sedan skinkan om du vill.
Utan griljering: Om du inte vill griljera skinkan så låt den vila tills den svalnat ordentligt innan du skär upp den. Du kan även vänta med att ta bort nätet och svålen. Skär du upp den när den är varm så rinner köttsaften ur och den blir mindre saftig. (Skinkans temperatur bör vara mellan ljummen och kylskåpskall. Ställ skinkan kallt så svalnar den fortare.)
Griljering
Ta bort nätet och svålen innan du griljerar skinkan. Lägg skinkan i en ugnssäker form.
Blanda ägg och senap och bred över skinkan. Strö över ströbröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar