måndag 24 juli 2017

Krossad potatis kryddad med smör på mild, rostad vitlök, citronzest och svartpeppar

Ingredienser
1 kg jämnstora potatisar med skal
2 st citroner
3 klyftor pressad vitlök
500 g smör
Flingsalt och svartpeppar från kvarn

Gör så här
Börja med att ta fram smöret och låt det bli rumstempererat. Skölj, borsta och torka av potatisarna men låt skalet sitta på. Bryn den pressade vitlöken i 100 g av smöret (dvs ta inte allt smör) och låt det sedan svalna något. Blanda sedan med resterande smöret, riv i citronzesten och smaka av med citronsaft efter behag. Krydda med svartpeppar och flingsalt. Koka potatisen i lätt saltat vatten tills den är nästan klar, det ska vara lite motstånd (al dente) kvar med tanke på att de ska in och rostas en sväng i ugnen. Smöra plåten med lite av vitlöks- och citronsmöret, placera ut potatisarna när de svalnat något, pressa sönder dem med tummen så att det blir en hålighet. I håligheterna stoppas rikligt av det vitlöksdoftande citronsmöret. Tänk på att placera ut potatisarna så att alla får en rostningsyta, dvs inte ligger på varandra. Krydda med flingsalt och svartpeppar och rosta i ugnen på 190 grader (grillvärme) tills potatisen är gyllenbrun och krispig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar