Ingredienser (4 portioner)
GNOCCHI600 gram potatis, mjölig sort
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 dl mjöl till att forma gnocchin
1 krm riven muskotnöt
0,5 tsk salt
SÅS
280 gram tärnad pancetta
2 msk olivolja
200 gram champinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk vetemjöl
2,5 dl grädde
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl hackad bladpersilja
0,5 dl riven parmesan
Gör så här
GNOCCHI
Skala och dela potatisen i 3x3 cm bitar eller skiva den i 1 cm skivor.
Koka potatisen mjuk ca 15 minuter.
Häll av potatisen väl i ett durkslag. Sprid ut potatisen på en bricka och låt ånga av i 10 minuter. Potatisen ska vara så torr som möjligt.
Mosa potatisen med elvisp eller pressa den i potatispress och i en stor skål.
Blanda potatismoset med ägg, riven muskot och salt.
Tillsätt vetemjöl några deciliter i taget så att potatisdegen blir fastare. Den ska vara hanterbar och inte för klibbig men samtidigt gå att forma till ghocchi.
Dela upp degen i sex delar.
Ta fram en skärbräda och mjöla den.
Ta en del gnocchideg och rulla ut till en 30-40 cm lång och 2 cm tjock rulle.
Mjöla rullen runt om och skär den i 2 cm bitar - gnocchi.
Tryck till med en gaffel på varje gnocchi så den blir räfflad (då fastnar det mer sås på gnocchin).
Lägg gnocchin med 0,5 cm mellanrum på mjölad bricka.
Koka upp vatten i en stor kastrull, salta med en tsk salt och tillsätt någon tesked olivolja.
SÅS
Fräs tärnad pancettan i en panna tills de fått fin färg och är knapriga. Lägg över i en skål.
Skala och hacka under tiden lök, pressa vitlöken samt skölj och dela svampen.
Fräs svamp, lök och vitlök i en kastrull några minuter i olivolja.
Pudra över mjöl och rör runt.
Häll i grädde och rör någon minut. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
Riv ost. Skölj och grovhacka bladpersilja.
Dags att koka gnocchin. Lägg hälften av gnocchin i det sjudande vattnet. Skaka kastrullen något så de ej klibbar ihop.
Inom några minuter flyter de upp och då är gnocchin kokt och du kan sleva upp dem i ett durkslag du ställt i en stor skål.
Fortsätt att koka resterande gnocchi.
Blanda gnocchin med svampsåsen oc pancettan. Servera med persiljan och strö över den rivna osten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar