En italiensk klassiker! Cacio e pepe betyder ost och peppar på italienska och är en enkel och krämig pastarätt med få ingredienser. Här inbakad med prosiutto.
300 g pasta
1 -2 tsk nymalen svartpeppar eller pepparblandning
25 g smör
2 dl finriven parmesanost eller ex gruyere
1 -2 tsk nymalen svartpeppar eller pepparblandning
25 g smör
2 dl finriven parmesanost eller ex gruyere
10 skivor prosciutto
Gör så här
Gör så här
Sätt ugnen på högsta temp med grillfunktion. Klä in två rymliga skålar med prosciutto så att skinkan täcker hela innerdelen av skålen och låt skinkan 'hänga' över så att man kan täcka pastan sedan. Koka pastan enl. beskrivningen på förpackningen. Fräs pepparn i smöret i en rymlig kastrull eller stekpanna. Häll 2 dl av pastavattnet i pepparsmöret. Häll av pastan och spara pastavattnet om du behöver späda senare. Lägg den avrunna pastan ihop med pepparsmöret. Låt koka ihop någon minut. Tillsätt osten, ta från värmen och rör till en krämig pasta. Späd ev med pastavatten. Smaka av med salt. Lägg över pastan i skålarna och täck in all pasta med skinkan. Vänd över pastan på en bakplåtsklädd plåt och ställ i ugnen.
Rätten är klar när skinkan är lite krispig.
Servera med ugnsbakade körsbärstomater.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar