Ingredienser
600 g färsk tonfisk
10-12 färskpotatisar, små
4 ägg
200 g haricots verts
200 g vaxbönor
12-16 sparrisar
1 burk kronärtskocka i olja, gärna små
1 rödlök
0,5 gurka
300 g körsbärstomater, gärna olika färger.
8 sardeller
2 gemsallad
65 g babyspenat
0,5 dl färsk bladpersilja, hackad
1 skiva surdegsbröd, tjock
Dressing
1,5 msk rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 klyfta vitlök, finriven
1 dl rapsolja
1 dl olivolja
salt
svartpeppar
Marinad
1 dl olivolja
1 citron, skalet
1 klyfta vitlök, riven
Gör så här
600 g färsk tonfisk
10-12 färskpotatisar, små
4 ägg
200 g haricots verts
200 g vaxbönor
12-16 sparrisar
1 burk kronärtskocka i olja, gärna små
1 rödlök
0,5 gurka
300 g körsbärstomater, gärna olika färger.
8 sardeller
2 gemsallad
65 g babyspenat
0,5 dl färsk bladpersilja, hackad
1 skiva surdegsbröd, tjock
Dressing
1,5 msk rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 klyfta vitlök, finriven
1 dl rapsolja
1 dl olivolja
salt
svartpeppar
Marinad
1 dl olivolja
1 citron, skalet
1 klyfta vitlök, riven
Gör så här
Koka potatisen mjuk och låt svalna.
Koka äggen i 6 minuter och låt svalna.
Koka bönor och sparris tillsammans i saltat vatten. Börja med att lägga i haricots verts med koktid 4 minuter, därefter vaxbönorna med koktid 3 minuter och sist sparrisen med koktid 2 minuter. Grönsakerna ska bli mjuka men inte sladdriga. Häll av och lägg i isvatten så att de behåller sin krispighet.
Fortsätt med dressingen. Vispa ihop senap, vinäger och vitlök. Tillsätt oljorna i en tunn stråle under vispning. Salta och peppra dressingen rejält.
Rör ihop olivolja, citron och vitlök till marinaden.
Skiva potatisen. Dela de inlagda kronärtskockorna. Skala och skiva löken. Skär gurkan i mindre bitar. Halvera tomaterna. Skala och dela äggen. Lossa salladsbladen. Lägg en sardell på varje ägghalva.
Lägg upp allt på ett stort fat. Börja med sallad, spenat och potatis i botten på fatet. Fortsätt med lök, tomater, ägg med sardeller, kronärtskockor, bönor och hackad persilja. Salta och peppra.
Skär tonfisken i tjocka skivor. Pensla tonfisk och brödet med marinaden.
Grilla tonfisken direkt över glöden, anpassa tiden efter hur tillagad du vill ha den men behåll gärna kärnan rå då den annars blir torr.
Grilla brödet tills det fått ordentligt med färg.
Skär tonfisken i skivor. Pensla på marinad på snittytan. Salta och peppra.
Servera den grillade tonfisken med salladen och rivet bröd. Avsluta med att ringla över dressingen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar