måndag 3 juni 2019

Romrulle (dammsugare)

Ca 10 st

Ingredienser:
50 g rums tempererat smör
200 g digestive
2 tsk kakao
Diplomático efter tycke och smak (var inte rädda för att trycka på lite med romen)
300 g grön marsipan
Florsocker till utkamning
100 g mörk choklad 70 %

Så gör du:
Mixa ihop smör, smulad digestive, kakao och rom i en matberedare. Knåda därefter ut degen till avlånga rullar (eller fyll degen i en spritsrulle för en mer jämnformad rulle). Kavla ut marsipanen med hjälp av florsocker. Rulla in (Eller spritsa ut) degen i marsipanen och dela i lagom långa bitar.
Smält mörk choklad och doppa ändarna. Låt torka på ugnsgaller eller bakplåtspapper.

Diplomático Reserva Exclusiva Art.nr 356 (700 ml) 40%, 525 kr, 93 LGP
(På samma artikelnummer finns romen även i ett 12-pack á 50 ml (625 kr), halvflaska á 355 ml (265 kr) och i den mäktiga dubbelmagnumen á 3000 ml för 2 369 kr)

torsdag 30 maj 2019

Pepparsås

Ingredienser
2 msk hel vitpeppar
1 schalottenlök, finhackad
0,5 msk grönpeppar, torkad
0,5 msk dragon, finhackad
olja
3 dl reducerad och hemgjord kalvfond, (eller utspädd från koncentrerad)
1 dl rödvin
2 msk konjak
2 dl grädde


Tillagning
1. Rosta vitpepparn i ugnen på 150 grader i 10 min eller i en varm, torr
    panna, stöt den sedan grovt i en mortel.
2. Fräs schalottenlöken, grönpeppar, dragon samt lite av den rostade
    vitpepparn.
3. Slå i lite olja, slå på kalvfond, rödvin, konjak. Obs! Om du använder
    koncentrerad fond på  flaska måste du späda ut den enligt förpackningen  
    så att du får 3 dl buljong.
4. Låt koka ihop i ca 10 min. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i

    ca 10 min.