Det här behöver du för fyra personer
Torskrygg med skinn 150 g per person
2 nävar färska kastanjechampinjoner
2 pkt bacon
1 kg mandelpotatis
250 gr smör
Olivolja med tryffelsmak (alt. 20-30 gr färsk tryffel)
250 gr körsbärstomater på kvist
Så här gör du
1. Skala potatisen och koka lös i lätt saltat vatten.
2. Ställ in tomaterna med kvistar i ugnen. 225 grader i c:a 25 min.
3. Fräs under tiden lök, svamp och bacon till frasighet.
4. Stek torsken snabbt runt om för att få fin färg. Låt sedan steka i rikligt med smör på skinnet tills köttet skiktar sig.
5. Rör i smöret i potatisen och smaksätt med salt och några droppar tryffelolja. Ev hyvla färsk tryffel över potatispurén.
6. Servera torsken med potatisen och strö fräsen över samt tomaterna i en skål bredvid. Garnera med rosmarin.
söndag 12 februari 2017
Pepparstekt rådjursfilé med gräddkokt, tryffeldoftande spetskål
Rådjuret
1 st rådjursadel
Nymalen vitpeppar, efter smak
Salt, efter smak
Smör till stekningen
Gräddkokt spetskål
0,5 huvud spetskål
3 dl vispgrädde
Olivolja med tryffel (alt. 1 bit färsk tryffel, ca 20-30 g)
Salt efter smak
Nymalen vitpeppar
Gör så här
Rådjursfilé
Bena ur köttet och putsa bort hinnorna
Peppra rikligt, salta normalt
Bryn i smöret runt om
Efterstek i 150 grader i ugnen tills innertempteraturen visar 60 grader
Låt vila någon minut innan den skärs upp
Servera med sås och stuvad spetskål med tryffel
Sås se recept här👆
Spetskål
Strimla kålen fint och koka snabbt upp i lättsaltat vatten 1-2 minuter
Lägg upp på en duk och låt sedan ånga av
Koka ihop grädden tillsammans med några droppar tryffelolja, till en tjockare konsistens och lägg i kålen
Smaka av med salt och peppar
Om man väljer att använda färsk tryffel, hyvlas den över kålen.
1 st rådjursadel
Nymalen vitpeppar, efter smak
Salt, efter smak
Smör till stekningen
Gräddkokt spetskål
0,5 huvud spetskål
3 dl vispgrädde
Olivolja med tryffel (alt. 1 bit färsk tryffel, ca 20-30 g)
Salt efter smak
Nymalen vitpeppar
Gör så här
Rådjursfilé
Bena ur köttet och putsa bort hinnorna
Peppra rikligt, salta normalt
Bryn i smöret runt om
Efterstek i 150 grader i ugnen tills innertempteraturen visar 60 grader
Låt vila någon minut innan den skärs upp
Servera med sås och stuvad spetskål med tryffel
Sås se recept här👆
Spetskål
Strimla kålen fint och koka snabbt upp i lättsaltat vatten 1-2 minuter
Lägg upp på en duk och låt sedan ånga av
Koka ihop grädden tillsammans med några droppar tryffelolja, till en tjockare konsistens och lägg i kålen
Smaka av med salt och peppar
Om man väljer att använda färsk tryffel, hyvlas den över kålen.
tisdag 7 februari 2017
Crostini med krämg blomkålscrème, krispig prosciutto och rostade mandlar
Du behöver
1 pk Zeta Crostini Naturella eller parmesankakor
1 blomkålshuvud
2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato
50 g riven parmesan
2 msk Cremé Fraiche
några droppar Zeta Olivolja Vit Tryffel
1 pk Zeta Prosciutto crudo Ekologisk (skivad)
1/2 dl skållade mandlar
timjan
salt
nymalen peppar
Så gör du
1 pk Zeta Crostini Naturella eller parmesankakor
1 blomkålshuvud
2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato
50 g riven parmesan
2 msk Cremé Fraiche
några droppar Zeta Olivolja Vit Tryffel
1 pk Zeta Prosciutto crudo Ekologisk (skivad)
1/2 dl skållade mandlar
timjan
salt
nymalen peppar
Så gör du
1.Sätt ugnen på 220 grader.
2.Lägg mandlarna i en ugnsfast form och sätt in den i ugnen medan den värms upp. När den är uppe i cirka 200 grader bör mandlarna vara färdigrostade.
3.Låt svalna innan du hackar dem grovt.
4.Ansa och dela blomkålen i buketter och lägg i en ugnsfast form och ringla över olivolja.
5.Baka i ugnen (220 grader) cirka 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.
6.Sänk ugnsvärmen till 200 grader.
7.Lägg prosciuotto glest på en plåt och sätt in i ugnen ca 5–10 min eller tills de är knapriga 8.Mixa blomkål och parmesan med stavmixer i en bunke.
9.Rör försiktigt i Crème Fraiche. Smaka av med tryffelolja, salt och svartpeppar.
10.Klicka eller spritsa blomkålskrämen på brödet, sätt i ett prosciuttochips och strö över hackade mandlar. Dekorera med timjan.
måndag 6 februari 2017
Pasta Carbonara
Äkta italiensk carbonara med rimmat fläsk och mycket parmesan och pecoriono. Ingen grädde här inte. Spaghetti carbonara är tillsammans med pizzan den maträtt som blivit utsatt för den mest brutala misshandeln av alla italienska maträtter. När man mot bättre vetande beställer in en carbonara på restaurang så brukar spaghettin flyta runt i en geggamoja av grädde, ägg och ost. Den här variant knockar alla gräddsåser.
Du behöver
400 g spaghetti
2 krm salt
4 ägg
1 msk olivolja
2 msk smör
1 klyfta vitlök, hel
200 g bacon, strimlat eller rimmat fläsk i tärningar
5 msk parmesanost, riven
5 msk pecorino, riven
1-1,5 krm svartpeppar
Gör så här
1.Koka upp välsaltat vatten under lock i en kastrull.
2.När vattnet kokat upp lägg genast ner spaghettin och koka den ”al dente” enligt anvisningarna på förpackningen.
3.Vispa ihop äggen med salt under tiden som pastan kokar.
4.Värm olja och smör i en kastrull och lägg i vitlök ochbacon/fläsk.
5.Fräs sakta tills de mjuknat utan att ta färg, i ca 5minuter.
6.Ta upp vitlöken som kastas.
7.Häll över den färdigkokta pastan i kastrullen med bacon.
8.Rör om och dra kastrullen från värmen.
9.Häll ner äggsmeten i kastrullen, tillsätt hälften av debåda ostsorterna och strö över svartpeppar.
10.Rör om tills äggsmeten börjar stelna menfortfarande är krämig.
11.Rör ner resten av osten.
12.Strö lite grovmalen svartpeppar över portionerna.