3 schalottenlökar
9 dl kalvbuljong
2 msk olivolja
3 dl arboriris
2 dl rött vin
3 msk smör
2 dl parmesanost
salt å peppar
Gör så här
- Skala och finhacka löken. Koka upp buljongen som ska hållas varm.
- Fräs löken i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att den får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
- Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger ett visst tuggmotstånd.
- Tillsätt den rivna parmesanosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd eventuellt med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar