onsdag 21 juli 2021

Smördegspizza

Ingredienser   4 personer
1 rödlök
1 gul paprika
250 g olikfärgade körsbärstomater
1 zucchini
4 stjälkar färsk oregano eller salvia
2 stjälkar färsk basilika
1 ark smördeg
125 g mozzarella
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
Olivolja
Balsamvinäger (trögflytande)
 

Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader. Skala löken, skär den i i fyra klyftor och bryt loss bladen. Sprid ut dem i en ugnsform c:a 25x35 cm stor. Kärna ur och grovhacka paprikan, halvera tomaterna, skiva zucchinin grovt, hacka vitlöken rätt grovt och skiva chilin. Lägg allt i ugnsformen. Repa av oregano/salvia bladen och strö ut, ringla över 2 matskedar olivolja och krydda med havssalt och peppar gärna pappas kryddblandning. Ställ i ugnen c:a 50 minuter, rör om efter halva tiden.

Ta ut formen ur ugnen och putta alla grönsaker en aning mot mitten. Pensla snabbt och försiktigt sidorna och hörnen på ugnsformen med olja. Täck grönsakerna med smördegsarket och vik in kanterna. Ställ tillbaka formen i ugnen i c:a 30 min eller tills smördegen är gyllenbrun och har rest sig. Smördegen ska vara krispig och lite sotad. Dra försiktigt en skrapa runt kanten på formen så att smördegen lossnar och vänd sedan upp pizzan på en skärbräda. Sprid ut mozzarellan och basilikabladen samt ringla över balsamvinäger.

söndag 11 juli 2021

Mangosallad

Ingredienser   2 personer

1 st mango
2 st avokado
0,5 st rödlök
10 st körsbärstomater
1 st röd chili
1 kruka färsk koriander
1 st lime
Olivolja

Gör så här
Skär mangon och avokadon i ca 1 cm bitar. Halvera tomaterna. Hacka rödlöken grovt.
Halvera chilin på längden, ta ur kärnor och skär den sedan i fina skivor.
Blanda om.
Rör ner lite olivolja och limesaft.
Hacka koriandern grovt och blanda ner i salladen.

Ät som den är eller till exempel grillad kött eller varför inte grillad tonfisk.


Cacio e pepe prosciutto

En italiensk klassiker! Cacio e pepe betyder ost och peppar på italienska och är en enkel och krämig pastarätt med få ingredienser. Här inbakad med prosiutto.
Ingredienser   4 personer
300 g pasta
1 -2 tsk nymalen svartpeppar eller pepparblandning
25 g smör
2 dl finriven parmesanost eller ex gruyere
10 skivor prosciutto

Gör så här
Sätt ugnen på högsta temp med grillfunktion. Klä in två rymliga skålar med prosciutto så att skinkan täcker hela innerdelen av skålen och låt skinkan 'hänga' över så att man kan täcka pastan sedan. Koka pastan enl. beskrivningen på förpackningen. Fräs pepparn i smöret i en rymlig kastrull eller stekpanna. Häll 2 dl av pastavattnet i pepparsmöret. Häll av pastan och spara pastavattnet om du behöver späda senare. Lägg den avrunna pastan ihop med pepparsmöret. Låt koka ihop någon minut. Tillsätt osten, ta från värmen och rör till en krämig pasta. Späd ev med pastavatten. Smaka av med salt. Lägg över pastan i skålarna och täck in all pasta med skinkan. Vänd över pastan på en bakplåtsklädd plåt och ställ i ugnen. 
Rätten är klar när skinkan är lite krispig.
Servera med ugnsbakade körsbärstomater.