Fröblandning
125 g rågkärnor
35 g pumpafrön
35 g linfrön
35 g solrosfrön
5,5 dl kokande vatten
Rågbröd
3 msk sirap eller honung
3 dl porter eller annan mörk öl
2 msk kakao
1 dl hasselnötter
50 g torkade aprikoser
50 g torkade dadlar
1 dl kakaonibs
20-30 g jäst
25 g salt
80 g vetemjöl
460 g rågmjöl
60 g mörk choklad 60-70%
30 g smält smör för pensling
Gör så här
Lägg rågfrön, pumpafrön, linfrön och solrosfrön i en stor skål. Häll kokande vatten över fröna och låt dra i en timme.
Tillsätt sedan sirap alt. honung, öl, kakao, grovhackade hasselnötter, finhackade aprikoser, finhackade dadlar, kakaonibs, strö över jästen, salta och rör om väl.
Tillsätt vetemjöl och rågmjöl lite i taget och tillsätt chokladen tillsammans med det sista av mjölet. Knåda väl.
Täck skålen med en kökshandduk och låt degen jäsa minst en timme, men gärna 2-3 timmar.
Tag en silikonform med små rektanglar på ca 3x8 cm alt. en muffinsform och smörj den med smält smör.
Fördela degen i formarna, skölj händerna med kallt vatten och använd dina våta händer för att släta ut den klibbiga degen.
Låt degen jäsa under fuktig kökshandduk i minst 1 timme eller tills degen höjts med ca 30%.
Pensla försiktigt med smör och baka minirågbröden i 170 grader ca 40 minuter (om muffinsformar i ca 50 minuter).
Ta bröden ur formarna och baka dem i ytterligare 5 minuter och låt dem sedan svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar