onsdag 3 augusti 2022
Peach cobbler
fredag 24 juni 2022
Julköttbullar
1 lök, gul
2 klick smör
6 msk mjölk
2 msk ströbröd
800 g blandfärs
2 ägg
4 ansjovisfiléer, finhackade
4 tsk svensk senap
4 tsk ljus sirap
salt och svartpeppar
Gör så här
Hacka löken fint.
Ta fram en bunke.
Blanda allt ordentligt men inte för mycket.
Blöt händerna innan du börjar rulla köttbullarna så kladdar inte smeten.
Stek köttbullarna i rikligt med smör så de får en brynt och lite karamelliserad yta.
måndag 6 juni 2022
Pasta med tomatsås och burrata
1 vitlöksklyfta
Chili
Citron
Socker
Ett par kvistar av
Rosmarin
Timjan
Basilika
Salt
Peppar
Olivolja
Pasta
Gör så här
Blanda körsbärstomater, en pressad vitlöksklyfta, örter, lite finhackad chili och mixa slätt. Smaka av med en nypa socker, en skvätt pressad citron, salt och peppar. Låt puttra ca 30 minuter.
Tillaga pastan och häll den sedan i kastrullen med tomatsåsen (tillsätt ev lite av pastavattnet).
Lägg upp i djup tallrik, toppa med burrata, basilika och drissla lite olivolja över.
måndag 30 maj 2022
Gnocchi med sparris o citronsås
Ingredienser (6 portioner)
- 800 g färsk potatisgnocchi eller valfri pasta (gärna Penne eller vanliga makaroner)
- 2 knippen färsk sparris
- 2 citroner
- 4 vitlöksklyftor
- 5 dl grädde (valfri fetthalt, jag använder vispgrädde)
- 25 g smör och lite rapsolja till stekning
- Ca 3/4 dl riven parmesan
- Salt & peppar
Gör så här
Dela sedan sparrisen i lika långa bitar.
Hetta en klick smör (spara ca 20 g smör till gnocchin) och rapsolja i en stekpanna.
Fräs vitlöken och sparrisen på medelhög värme ca 3-4 min.
Riv i zest från 2 citroner och fräs lite till.
Häll över grädde och låt såsen puttra utan lock i ca 5 min.
Under tiden kan du steka gnocchin eller koka pastan.
Hetta upp en rejäl klick smör i en separat stekpanna, stek gnocchin tills de får lite stekyta.
Riv ner rikligt med parmesan i gräddsåsen.
Vänd i gnocchin, smaka av med salt och peppar.
Blanda och servera.
Spagetti Norma
Pasta alla Norma tidigare kallad pasta con le melanzane 'pasta with eggplant' , är en Italiensk maträtt med ursprung från Catania på Sicilien.
Ingredienser
- 400 gram spagetti
- 2 aubergine, ca 1,6 kg
- TOMATSÅS:
- 2 burkar krossade eller passerade tomater
- 0,5 gul lök
- 2 msk tomatpuré
- 0,5 klyfta vitlök
- 0,5 dl olivolja
- 1 tsk socker
- 2 krm torkade chiliflakes eller några droppar tabasco
- 0,5 tsk rosmarin
- 0,5 tsk torkad basilika eller några blad färsk basilika
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 tsk oregano
- 0,5 dl riven Ricotta eller Parmesan (valfritt)
- färsk basilika att garnera med
Gör så här
Skölj och skär aubergine i bitar ex. kvartar eller
tärningar. Lägg dem i en bunke och strö över en tsk salt. Blanda runt och låt
stå. Saltet drar ut bitter smak ur auberginen.
TOMATSÅS:
Skala och hacka löken. Fräs löken i några msk av olivoljan i en kastrull. Skala och pressa i vitlöken. Fräs runt vitlöken.
Tillsätt sockret samt tomatpurén och stek någon minut till.
Tillsätt tomater, chili, basilika, rosmarin samt svartpeppar
och koka på medelvärme minst 25 minuter. Tomatsåsen blir godare ju längre den
får koka - så har du tid låt den stå och puttra 1-2 timmar. Späd ev med lite
vatten så den inte kokar torrt. Smaka av tomatsåsen med salt, peppar och chili.
Skölj av saltet från auberginen och skaka av i ett durkslag.
Torka med lite hushållspapper.
Fräs auberginebitarna i olivolja hälften i taget så att de
får färg. Krydda med oregano, salt och peppar efter hand. Lägg över i
tomatsåsen efter hand. Låt aubergine- och tomatsåsen stå och puttra medan du
kokar pastan.
Koka upp vatten till spagettin.
Koka spagettin enligt paket (brukar vara 8-11 minuter
beroende på märke).
Servera spagettin med aubergine- och tomatsåsen. Blanda
gärna runt allting. Gott och fint på pastan är riven parmesan och färsk
grovhackad basilika.
Caesarsallad
- 1 st. vitlöksklyfta
- 3 st. sardellfiléer
- 1 äggula
- 1 tsk citronsaft
- 1/2 tsk worcestershiresås
- 1 krm salt
- 2 dl rapsolja
- 2 msk olivolja
- 2 tsk vatten
- 1 dl finriven parmesanost
- nymalen svartpeppar
- 2 st. Romansalladhuvuden eller Hjärtsallad
- 1 dl hyvlad parmesanost
Pasta Penne med ärtor, pancetta och saffran
•280 g Penne Rigate
•150 g gröna ärtor
•1 lök (liten)
•Olivolja
•2 msk parmesan (riven)
•1 påse saffran
•salt
•svartpeppar
Gör så här: