lördag 20 november 2021

Mulled wine glazed ham (Jamie Oliver)

Ingredienser
2,5 kg skinka
färska örter (t.ex. timjan, rosmarin)
3 lagerblad
2 selleristjälkar
2 morötter
1 lök
2 vitlöksklyftor
1/2 chili
1 tsk svartpepparkorn
olivolja
Glaze
ca 450 g apelsinmarmelad (utan skal)
175 ml rött vin, typ Rioja
1 stjärnanis
kryddnejlikor
1/2 kanelstång
1 lagerblad
1 clementin
450 g ananas på burk
Gör så här
Skinka
Ta ut skinkan ur kylen så den blir rumstempererad innan tillagning.
Lägg skinkan i en stor gryta, lägg i örter och lagerbladen. Hacka selleri och morot grovt, skala och dela löken i fyra bitar, krossa vitlöksklyftorna och lägg i dem tillsammans med chilin och svartpepparkornen.
Täck med vatten och koka upp, lägg på locket och koka försiktigt i ca 2 timmar. Vänd skinkan efter halva tiden, fyll på med vatten nån gång emellanåt och skumma ev av.
Förvärm ugnen till 180 grader. Flytta över skinkan till en stor ugnsfast form (spara spadet till senare). Ta försiktigt bort bort skinnet men behåll fettet på skinkan. Skåra fettet på snedden, sprinkla på 1 msk olivolja. Låt stå i ugnen i ca 20-30 minuter eller tills ljust gyllene.
Glaze
För att göra glazen, skeda upp apelsinmarmeladen i en non-stick stekpanna på medelvärme, häll i det röda vinet och koka upp, rör emellanåt.
Tillsätt örter och lagerblad, strimla i clementinskalet, häll i ananasjuicen, spara frukten till senare. Reducera till till hälften, stäng sen av plattan. Glazen ska vara tjock och sirapsliknande.
När skinkan är klar i ugnen, ta ut den ur ugnen och lägg ananasringarna på skinkan, fäst dem med kryddnejlikorna. Lägg resten av ananasen runt om skinkan och häll över glazen.
Häll lite av det sparade skinkspadet i stekpannan som användes till glazen, rör så det som fanns kvar i stekpannan löses upp och häll sedan i den ugnsfasta formen (och ev. över skinkan så det finns glaze på hela skinkan).
Ställ in ytterligare 20 minuter i ugnen och ös var 5 minut.
Flytta över skinkan till ett serveringsfat och häll glazen från den ugnsfasta formen över skinkan och lägg ananasen runt om skinkan.

Bakad Camembert (Jamie Oliver)

Ingredienser (4 portioner)
250 g Camembert
1 vitlöksklyfta
rosmarin (några kvistar)
olivolja
bröd, dagsgammalt, i munsbitstora kuber
rosmarin, toppen av några kvistar
olivolja
1 nypa havssalt
1 handfull torkade tranbär
1 handfull olika nötter
Gör så här
Förvärm ugnen till ca 180 grader. Låt Camemberten ligga kvar i sin box, skär av toppen genom att föra ner kniven 1/2 cm i kanten och sedan skära av toppen. Finhacka en skalad vitlöksklyfta och pilla ner den osten tillsammans med topparna av några rosmarinkvistar. Sprinkla på lite olivolja och baka i ugnen 15-20 minuter tills osten smält i mitten.
Trä på brödbitar på en "skalad" rosmarinkvist. Sprinkla med olivolja, lite havssalt och lägg dem i en ugnsfast form/bricka och ställ in i ugnen tillsammans med Camemberten.
Finhacka till sist tranbär och nötterna och lägg dem i en liten skål. När brödspetten är gyllene och krispiga och osten smält, ställ alltid på en bricka och doppa brödet i den smälta osten och doppa i tranbär- och nötmixen.


Devilled Eggs by Nigella

Ingredienser (18 portioner)
12 stora ägg
4 msk majonnäs
1-2 tsk engelsk senap
1 tsk flingsalt
1/4 tsk paprikapulver
3-4 droppar Tabasco
2 msk olivolja
2-3 msk varmt vatten (koka upp)
2 tsk finhackad gräslök
Isbitar
Gör så här
Koka upp vatten i en kastrull stor nog för de 12 äggen. Lägg i dem försiktigt ett i taget och koka upp. Låt koka 1 minut, stäng av värmen och låt äggen vara kvar i kastrullen ca 12 minuter.
Under tiden, fyll en stor skål med mycket kallt vatten, lägg i en handfull isbitar. När äggen legat i kastrullen i 12 minuter, ta upp dem en och en och lägg i skålen med kallt vatten och låt dem ligga i 15 minuter. Ta upp och skala dem försiktigt.
Halvera äggen på längden och pilla försiktigt ut äggulan med fingrarna och lägg dem i en skål.
Placera de 18 finaste vita ägghalvorna på tallrik. Du kommer alltså behöva fler äggulor än vitor för att fylla äggen.
Tillsätt majonnäs, 1 msk senap, salt och paprikapulver och några droppar av Tabascon till äggulorna. Rör och mosa med en gaffel och fortsätt sedan mixa med en blender. Tillsätt oljan och fortsätt mixa tills moset blivit slätt (det kommer fortfarande vara tjockt). Smaka av för att se om det behövs mer senap och Tabasco men tillsätt mer försiktigt. Tillsätt vatten, lite i taget, så mycket som behövs för att få en bra konsistens för att kunna spritsa ut i äggen.
Fyll en spritspåse, använd munstycket som ser ut som en stjärna, se till att packa fyllningen i påsen tätt. Spritsa ut i ägghalvorna och toppa med finhackad gräslök.
Tips
För att få äggulan centrerad, låt äggen ligga på en tallrik ett dygn.
Tillaga äggen rumstempererade.