Från Zeinas Kitchen...
Ca 35-40 st
Degen
4 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran
50 g färsk jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
150 g rumsvarmt smör
Ca 14-15 dl vetemjöl
Fyllning
125 g rumsvarmt smör
150 g riven mandelmassa
1 liten påse pepparkakskrydda (18 g)
Pensling
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här
Värm mjölk och saffran till ca 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Blanda i salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och lite vetemjöl i taget. Knåda degen väl.
Täck bunken med plast och låt degen jäsa i 45 min.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en separat skål.
Värm ugnen till 200 grader (över och undervärme).
Dela degen i 3 delar. Kavla ut degen till en rektangulär platta.
Bred fyllning på halva degen och rulla fram till mitten.
Vänd på degen och gör samma sak igen. Nu har du en snygg åtta.
Skär ut dagen, lägg på plåt, låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
Pensla med ägg, strö eventuellt pärlsocker över.
Grädda mitt i ugnen i ca 12 min.