Istället för att köpa anklever, som med säkerhet är uppblandat med annat, så gör vi den själva och den blir så mycket godare. Går bra att frysa efter tillagning.
Ingredienser
600 g anklever
en nypa salt
3-4 cl Cognac
en liten nypa socker
vitpeppar
Tillagning - levern består av 2 halvor, lober
1. Sätt ugnen på 100 grader
2. Låt anklevern tina i kylen
3. Avlägsna ev. hinnor och blodådror
4. Lägg levern i en bunke och strö över kryddorna, häll på Cognacen
5. Låt dra en minst 1 timme
6. Lägg ut ett ark aluminiumfolie och uppå denna ett lika stort ark plastfilm
7. Placera levern på arken och forma till en rulle
8. 'Knyt till' hårt som en smällkaramell så att rullen blir fast och kompakt
9. Kör i ugnen c:a 30 minuter
10. Ta ut, 'knyt till' lite extra om det behövs och låt svalna något
11. Lägg i kylen minst 12 timmar
söndag 13 januari 2019
Frasig kyckling
Kyckling med härlig panering som är helt glutenfri men ändå läckert frasig! Hemligheten är krossad fläsksvål istället för bröd.
Du behöver för 4 personer:
2 msk olivolja
2 msk blandade kryddor, vi använde kycklingkrydda
1 tsk salt
1,25 kg kycklingben
alt 700 g kycklinglårfilé
till panering:
150 g fläsksvålar (finns att köpa som typ chips)
100 g kokosflingor
50 ml olivolja
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Dela ev kycklingen i mindre bitar
3. Blanda en marinad av olja, kryddor, salt och crème fraiche. Häll i en stor plastpåse (typ 5 liters) och lägg i kycklingen, blanda väl, och låt dra 20 min
4. Ta ut kycklingen ur påsen. Släng påsen med marinadresterna.
5. Mixa eller mosa fläsksvålen. Tillsätt kokosflingorna och mixa ihop några sekunder med mixer.
6. Ta en ny stor påse och lägg i kycklingen tillsammans med mixen och skaka om ordentligt
7. Lägg kycklingen på en välsmord form eller långpanna
8. Ringla eller spraya olja jämnt över kycklingen. Sätt in i ugnen 40-45 minuter eller tills kycklingen fått fin färg.
9. Vänd på kycklingen så att den får fin färg och krispighet runt om
10. Servera till ex Coleslaw eller som små krispiga tilltugg till välkomst Champagnen eller varför inte bara med en smaksatt dipp