Tid: ca 70 min/kg
Du behöver
1 st rimmad skinka
Senapsgriljering
1 st äggula eller 1 st ägg stl small
3 msk senap
2-3 msk ströbröd
Gör så här
Spola skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar.
Lägg skinkan i en ugnsform med svålen uppåt. Stoppa in en köttermometer med spetsen mitt i skinkan.
Baka skinkan i nedre delen av ugnen i 125 grader tills termometern visar 75 grader. Tiden det tar är ca 70 minuter per kilo.
(Du kan även ha ännu lägre temperatur i ugnen, skinkan blir då saftigare men det tar längre tid. Du kan även ha högre temperatur, upp till 175 grader i ugnen, då blir skinkan lite fortare klar, men den blir också lite mindre saftig.)
Med griljering: Tag ut skinkan och låt den svalna lite innan du tar bort nätet. Skär bort svålen. Griljera sedan skinkan om du vill.
Utan griljering: Om du inte vill griljera skinkan så låt den vila tills den svalnat ordentligt innan du skär upp den. Du kan även vänta med att ta bort nätet och svålen. Skär du upp den när den är varm så rinner köttsaften ur och den blir mindre saftig. (Skinkans temperatur bör vara mellan ljummen och kylskåpskall. Ställ skinkan kallt så svalnar den fortare.)
Griljering
Ta bort nätet och svålen innan du griljerar skinkan. Lägg skinkan i en ugnssäker form.
Blanda ägg och senap och bred över skinkan. Strö över ströbröd.
söndag 31 december 2017
Senapssill med dragon och apelsin
Ingredienser
1 förpackning 5-minuterssill (à 420 g)
1 dl majonnäs
2 tsk dijonsenap
1 tsk grovkornig senap
1 tsk torkad dragon
1 tsk finrivet apelsinskal
1 krm malen svartpeppar
Gör så här
Häll av sillen och låt rinna av väl.
Vispa ihop övriga ingredienser i en skål.
Blanda ner sillen och lägg i en bruk. Ställ i kylen.
1 förpackning 5-minuterssill (à 420 g)
1 dl majonnäs
2 tsk dijonsenap
1 tsk grovkornig senap
1 tsk torkad dragon
1 tsk finrivet apelsinskal
1 krm malen svartpeppar
Gör så här
Häll av sillen och låt rinna av väl.
Vispa ihop övriga ingredienser i en skål.
Blanda ner sillen och lägg i en bruk. Ställ i kylen.
Laxsashimi med sesamdressing och svarkålschips
400 g lax i bit (gärna salma- eller finestlax)
1 liter vatten
300 g svartkål
1 dl finhackad koriander
2 msk rostade sesamfrön
olivolja
salt
Sesamdressing
1 vitlöksklyfta
1 röd chilitrukt
1 msk riven färsk ingefära
0,5 msk finrivet limeskal
1,5 msk färskpressad limejuice
1 msk sesamolja
3 msk olivolja
salt
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda vattnet med 3 msk salt i en bunke. Lägg ner laxen i lagen och låt rimma 1 timme.
Ansa och skölj svartkålen. Skär ev. bort stammen om den är för grov. Skär i mindre bitar.
Lägg kålen på en bakpappersklädd plåt. Blanda med 1,5 msk olivolja. Ställ in i mitten av ugnen 10-15 minuter, eller tills det är krispigt. Salta lätt.
Sesamdressing
Skala och riv vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda vitlök, chili, ingefära, limeskal- och juice, sesamolja, 3 msk olivolja och 1,5 krm salt.
Skär laxen i tunna skivor och sprid ut på ett fat.
Ringla över sesamdressingen. Strö över koriander, svartkål och sesamfrön.
Hel ugnsstekt piggvar med örter
Ingredienser
1 hel piggvar (2-2,5 kg)
olivolja till plåten
5-6 lagerblad
1 knippe persilja
1 knippe dragon
1 knippe timjan
100 g smör
havssalt
vit- eller svartpeppar ur kvarn
Gör så här
Värm ugnen till 150 grader.
Lägg fisken på en plåt smord med olivolja. Om inte fisken får plats i formen, klipp bort fenorna. Skär ett snitt längs ryggbenet och späcka sedan fisken, det vill säga stoppa in örter och smörklickar i snittet. Strö över rikligt med havssalt och ta några tag med pepparkvarnen.
Stick in en termometer nära benet i den tjockaste delen av fisken. Sätt in plåten i ugnen och baka fisken i 45-60 minuter eller tills kärntemperaturen är 55 grader om du använder en digital stektermometer.
Pflaumen im Speckmantel
Detta goda tilltugg, som blivit en favorit, plockade vi upp när vi blev strandsatta på flygplatsen i München i december, när vi var på väg mot Beaune. Mycket enkelt att göra och mycket gott! Vira en baconskiva runt katrinplommon och stek först med skarven på baconet nedåt och sedan runt om så baconet får en härligt, krispig yta. Servera gärna ljumna, men de är även goda kalla. I München drack vi champagne till men en öl till är inte heller helt fel.