Ingredienser
ca 400 g grönkål
Olivolja
Fint havssalt
Ev. lökpulver och chiliflakes
Gör så här
Sätt ugnen på 125 grader.
Skär bort alla grova stjälkar från grönkålsbladen och riv resten i mindre bitar. Massera dem lätt med olivolja och sprid ut dem på en plåt.
Krydda med salt och eventuell annan smaksättning som lökpulver och mortlade chiliflakes och massera runt så allt får smaksättning på sig.
Torka i mitten av ugnen tills kålen är riktigt krispig, torr och "chips-aktig", det tar ca 1 timme.
onsdag 18 oktober 2017
Blomkålspizza
Ingredienser
Pizzabotten
200 g blomkål
1/2 dl riven parmesanost
1/2 dl riven mozzarella
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk chiliflakes
2 msk mandelmjöl
1/2 tsk salt
1 ägg
Topping
1 dl tomatsås
Tunna salamiskivor
1 mozzarella
Till servering
Grönkålschips (se recept här 👆)
Färsk basilika
Riven parmesan
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Botten
Mixa rå blomkål till ett fint ris i en matberedare. Lägg i en skål och micra 4 minuter på full effekt. Låt svalna. Krama ut vätskan.
Blanda blomkålsriset med parmesan, mozzarella, oregano, chiliflakes, mandelmjöl, salt och ägg till en deg.
Bred/platta ut degen på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter tills bottnarna är gyllene och krispiga. Ta ut och låt svalna något.
Topping
Lägg på valfri pizzatopping, t.ex. tomatsås, tunt skivad salami och mozzarella.
Grädda ytterligare ca 5 minuter.
Till servering
Toppa med de frasiga grönkålschipsen, riven parmesanost och färsk basilika.