tisdag 25 juli 2017

Bakade tomater med bacon

Ingredienser
800 g småtomater på kvist
4 paket god bacon
1 ask vattenkrasse (eller färsk timjan)
Citron- och vitlökssmör (se recept här👆)
Svartpeppar från kvarn

Gör så här
Skölj tomaterna och torka. Lägg de hela klasarna på kvist direkt på smord och ugnssäker plåt. Klicka på lite av citron- och vitlökssmöret. Toppa med hela skivor bacon och klicka lite av smöret ovanpå.
Rosta i ugn (grilleffekt) på 170 grader tills baconet är krispigt, ca 15 minuter. Tag ut och när tomaterna är ljumna, garnera med timjan eller vattenkrasse och krydda med svartpeppar. Servera omgående.

måndag 24 juli 2017

Krossad potatis kryddad med smör på mild, rostad vitlök, citronzest och svartpeppar

Ingredienser
1 kg jämnstora potatisar med skal
2 st citroner
3 klyftor pressad vitlök
500 g smör
Flingsalt och svartpeppar från kvarn

Gör så här
Börja med att ta fram smöret och låt det bli rumstempererat. Skölj, borsta och torka av potatisarna men låt skalet sitta på. Bryn den pressade vitlöken i 100 g av smöret (dvs ta inte allt smör) och låt det sedan svalna något. Blanda sedan med resterande smöret, riv i citronzesten och smaka av med citronsaft efter behag. Krydda med svartpeppar och flingsalt. Koka potatisen i lätt saltat vatten tills den är nästan klar, det ska vara lite motstånd (al dente) kvar med tanke på att de ska in och rostas en sväng i ugnen. Smöra plåten med lite av vitlöks- och citronsmöret, placera ut potatisarna när de svalnat något, pressa sönder dem med tummen så att det blir en hålighet. I håligheterna stoppas rikligt av det vitlöksdoftande citronsmöret. Tänk på att placera ut potatisarna så att alla får en rostningsyta, dvs inte ligger på varandra. Krydda med flingsalt och svartpeppar och rosta i ugnen på 190 grader (grillvärme) tills potatisen är gyllenbrun och krispig.

Hängmörad biff i strimlor med vit sparris och tryffel

Ingredienser
800 g hängmörad biff
8 st vita sparrisar
1 ask vattenkrasse
1 st tryffel (alt. olivtryffelolja)
anklever
200 g smör
salt och peppar


Gör så här
Stek biffen till 48 grader och låt vila (köttsafterna ska hinna vila och biffen ska serveras rumstempererad).
Skala sparrisen noggrant, se till att få bort allt skal och skala dem jämna och lika tjocka. Koka dem i lättsaltat vatten med en gnutta citron och smör. Koka så att det är kärna kvar i sparrisen och när den är klar, kyl den snabbt i isvatten och lägg på handduk. Vid servering, värm sparrisarna i skirat smör och krydda lätt.
Skiva köttet och lägg ut på serveringsfat. Sprid ut de skurna sparrisarna jämnt, sprid ut rivna ankleverbitar, garnera med riven tryffel (alt. sprinkla försiktigt över lite olivtryffelolja), vattenkrasse samt flingsalt och peppar från kvarn.