Ingredienser
1 st spetskål
sesamfrön
flytande honung
1 st mango
1 st honungsmelon eller liknande
1 st papaya
1 kruka koriander
1 kruka mynta
600 g kycklinglårfilé
ev kycklingfond
1 st chilifrukt
japansk soya
Gör så här
1. Bryn kålen tillsammans med sesamfrön tills den blir lite sotad
2. Häll över kålen i lätt saltat vatten plus flytande honung, soya och koka c:a 35 min.
3. Stek samtidigt kycklingen på rätt hög temp så att kycklingen får en rejäl stekyta.
4. Lägg efterhand i kycklingen en kort stund i kålkoket samt häll i stekskyn.
5. Ta ur och skär centimeterstjocka kuber av frukten.
6. Blanda frukten med koriander, mynta och chili. Spar lite till garnering
7. När kycklingen är färdig, skär den i smala slicar men håll ihop filén.
8. Sila spadet och spar kålen.
9. Reducera spadet till önskad koncentration. Komplettera ev med fond. Reduktionen ska vara smakrik men lätt.
10. Servera i djupa tallrikar genom att lägga kålen i botten på tallriken och sedan fruktblandningen som en hög ovanpå. Toppa med kycklingen. Vid servering, häll kålreduktionen runt frukten. Salta med flingsalt. Garnera med färska örterna.
Här är valet av dryck begränsad men en frisk Riesling eller varför inte en suröl typ Dugges ' Mango Mango Mango' är absolut perfekt till denna rätt.
torsdag 25 maj 2017
onsdag 3 maj 2017
Smulpaj med hasselnötter och bär
Ingredienser
100 gram smör
3 msk strösocker
1,25 dl vetemjöl
1,25 dl havregryn
0,5 dl hackade hasselnötskärnor
Fyllning
Bär
1,25 dl socker
ev. 1,5 msk potatismjöl
Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl, havregryn och de hackade hasselnötskärnorna.
2. Blanda bären med sockret och ev. potatismjöl och bred ut i en pajform.
3. Strö över smuldegen.
4. Grädda pajen på 225 grader i 15-20 minuter.
5. Servera med glass, lättvispad grädde eller vaniljkräm.
100 gram smör
3 msk strösocker
1,25 dl vetemjöl
1,25 dl havregryn
0,5 dl hackade hasselnötskärnor
Fyllning
Bär
1,25 dl socker
ev. 1,5 msk potatismjöl
Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl, havregryn och de hackade hasselnötskärnorna.
2. Blanda bären med sockret och ev. potatismjöl och bred ut i en pajform.
3. Strö över smuldegen.
4. Grädda pajen på 225 grader i 15-20 minuter.
5. Servera med glass, lättvispad grädde eller vaniljkräm.
Rostbröd
2 st
25 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg
vallmofrö
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 minuter.
3. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Forma degbitarna till två släta limpor och lägg dem i två limpformar med bakplåtspapper.
4. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön.
5. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda dem längst ner i 30-35 minuter.
7. Låt bröden svalna i formarna.
25 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg
vallmofrö
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 minuter.
3. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Forma degbitarna till två släta limpor och lägg dem i två limpformar med bakplåtspapper.
4. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön.
5. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limporna i ugnen. Grädda dem längst ner i 30-35 minuter.
7. Låt bröden svalna i formarna.