måndag 26 september 2016

Honungsslungat sidfläsk med rosmarin och chili

Ingredienser

En bit rimmat sidfläsk
Färsk rosmarin
Flytande honung, ta bort om du kör LCHF
En snutt chili
Flingsalt
Smör till stekning

Gör så här:

Skär fläsket i halvcentimeter tjocka skivor och dela sedan i lagom bitar. Fräs fläsket i het panna hårt, men inte helt knaperstekt. Häll av överblivet fett, släng i en klick smör och stek fläsket på medelvärme samtidigt som du tillsätter honung (1-2 msk), grovhackad rosmarin och finhackad chili, så du får en lätt karamelliserad yta. Lägg upp på ett fat och dekorera med några kvistar rosmarin och strö över lite flingsalt. Servera gärna med ett rött, kraftigt, fruktigt, örtigt vin, typ modern Rioja (en San Vicente, El Puntido eller kanske La Cueva Contador) eller ett Syrah-vin från norra Rhône (Domaine du Colombier Hermitage eller varför inte Guigals Côte Rôtie Brune et Blonde?) .


Första gången vi åt detta var på torget i den lilla byn San Vicente i Alavesa, Rioja. En liten oansenlig by med en av norra Spaniens bästa vinbarer, som drivs av Benjamin Romeo. Vi har "förfinat" det lite hemma...

onsdag 21 september 2016

Crépe Suzette

En klassisk fransk dessert med apelsin. Passar bra om du vill ha en lite fylligare dessert. Och barnen älskar den, garantarat.

Portioner: 4
Du behöver
3 dl grädde
1 dl mellanmjölk
1,5 dl vetemjöl
1 nypa salt
0,25 dl florsocker
2 st ägg
1 st apelsin, skalen
1 msk clubsoda
Sås:
5 st apelsiner
100 g råsocker
100 g osaltat smör
5 msk grand marnier
Gör så här
1. Blanda alla ingredienser utom äggen till en slät smet. Knäck sedan ner ett ägg i taget och blanda runt. Låt smeten ”dra till sig” i minst en timme. Precis innan gräddning, häll i clubsodan. Grädda alla crêpes och lägg åt sidan.
2. Filéa ur klyftorna från 3 apelsiner och spar till såsen.
3. Låt sockret smälta och karamelliseras lite. Häll i smöret och pressa i saften från 2 apelsiner, riv även ner lite skal. Låt koka ner något i pannan.
4. Vik crêpen till trekanter och doppa ner ordentligt i såsen. Koka upp och häll i spriten.
5. Tänd på och låt brinna ut. Servera med vaniljglass.

Fransk maräng

7 st ekologiska äggvitor
5,25 dl strösocker
100 g mörk
kvalitetschoklad 70%
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 130 grader, varmluft.
2. Blanda äggvita och strösocker i en rostfri bunke.
Sänk ned bunken i vattenbad och värm marängen till 60-65 grader under konstant vispning, kontrollera temperaturen med hjälp av en stektermometer.
3. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat, enklast i en bakmaskin. Stanna inte vispen förrän det är färdigt, då finns risk att marängen sjunker ihop!
4. Smält chokladen och blanda den, endast lite, med marängen.
5. Klicka ut marängen med hjälp av två skedar på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda dem i ugnen i 45-55 minuter, marängerna ska vara sega lite i mitten.

Asiatisk räksallad med mango och koriander

Ingredienser


4 portioner
300 gram räkor, skalade
1.5 st mango, byt mot ? om LCHF
2 st avokado
0.5 st röd lök(ar)
1 st lime
1 st röd chilifrukt, finhackad
0.5 kruka(or) koriander, hackad
1 msk rapsolja, kallpressad
salt

Tillagning
1. Skär mango och avokado i bitar. Finhacka rödlöken. Blanda mango, avokado, lök och räkor i en skål.
2. Pressa i lime, tillsätt chili, koriander och rapsolja. Rör runt och smaka av med salt

tisdag 20 september 2016

Confiterad fläsksida med friterad svål, vitkål och ölkokt lök

Att confitera innebär att koka eller ugnsbaka i fett under lång tid. Här har rimmat fläsk ugnsbakats i ankfett på låg värme i 12 timmar, köttet blir då saftigt och gott. Om LCHF uteslut potatispuré och bondbönor. 
Ingredienser
1 tsk salt
2 msk smör
2 krm vitpeppar, nymald
2 msk kalvfond, koncentrerad
2 kg fläsksida, rimmad, med
svål
1 l fett, ankfett*
Tillbehör
Potatispuré
Kål
0,75 tsk salt
2 msk bladpersilja, hackad
400 g vitkål
1 msk champagnevinäger
Lök
1 tsk salt
50 g smör
2 tsk strösocker
400 g schalottenlök
2 krm vitpeppar, nymald
2 dl öl, ljust
Bondbönor
0,75 tsk salt
2 msk smör
1 dl vatten
0,5 msk sherryvinäger
1 msk kalvfond, koncentrerad
800 g bondbönskidor

1. Sätt ugnen på 90°. Lägg fläsksidan i en ugnssäker form och häll över ankfettet. Täck formen med aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen 12 timmar. Ta upp det ur fettet.
2. Lägg köttet i press i kylskåpet ca 12 timmar.
3. Skär bort svålen och skär den i strimlor. Stek strimlorna riktigt knapriga och låt rinna av på hushållspapper.
4. Kål: Finstrimla kålen. Blanda med persilja, vinäger och salt.
5. Skala och finhacka schalottenlöken. Bryn den i smör tillsammans med sockret ca 5 min under omrörning. Häll över ölet och låt det koka in. Smaka av med salt och peppar.
6. Sätt ugnen på 125°. Skär köttet i stora bitar och lägg det i en ugnssäker form. Smält smöret och blanda med kalvfond, salt och peppar. Pensla köttet med blandningen och värm det mitt i ugnen ca 1 timme.
7. Bönor: Repa bönorna ur skidorna och skala dem. Koka upp fond, vatten, smör och vinäger. Värm bönorna i blandningen ca 3 min. Krydda med salt.
8. Servera köttet med lök, kål, bondbönor, svål och potatispuré.